22 Ağustos 2017 Salı

ŞAKİR PAŞA AİLESİ - Şirin Devrim


302 sayfa
Doğan Kitap
Anı
Çeviri: Sema Karamürsel


Çok sevdiğim bir büyüğümün hediyesi bu kitap:) Artık baskısı bulunmadığından edinmesi pek kolay değil, sahaf araştırmak gerekiyor malesef:/ Bu sebepten kendisine ayrıca müteşekkirim!:)

Şakir Paşa ailesi hakkında hiç bir fikrim yoktu. Ayrı ayrı tanıdığım ünlülerin akrabalık bağlarını öğrenince şaşırdım, hayatlarına ilişkin anlatılanları okuyunca daha da şaşırdım.

Şirin Devrim'in akrabaları arasında kimler yok ki? ! Dayısı Cevat Şakir ( Halikarnas Balıkçısı ), annesi ressam Fahrünnisa Zeyd, kuzeni ilk Türk kadın seramikçi Füreya Koral, teyzesi gravür ustası Aliye Berger, babası yazar İzzet Melih Devrim, dedesi ise II. Abdülhamid'in sadrazamı olan Cevad Paşa'nın kardeşi Şakir Paşa imiş. . .

Kitapta yok yok!:) Aşk, ihtiras, ihanet, entrika...Ne hayatlar yaşanmış diyerek hayretler içinde okuyorsunuz kitabı!

Hiç bilmediğim, duymadığım şeyleri öğrenmek de güzel oldu. Misal Halikarnas Balıkçısının babasını öldürdüğünü bilmiyordum.

Kitapta beni en çok, ailenin yokluk dönemlerinde dahi çocuklarının eğitimini aksatmamaları, onları en iyi okullara gönderme gayreti içinde olmaları etkiledi!

Nasıl güzel bir bakış açısıdır bu! Eğitime yapılan yatırım hiç bir zaman zarar ettirmez...

Ben zevkle okudum kitabı, siz de anı türünden hoşlanıyorsanız tavsiyemdir;)

Kitap Tanıtımından :

II. Abdülhamid'in sadrazamı olan Cevad Paşa sözünü esirgemeyen, şahsiyet sahibi bir devlet adamıdır. Ancak bir komplo düzenlediğinden kuşkulanan Padişah onu sadrazamlıktan azleder. Bunun üzerine Şakir Paşa, kardeşinin uğradığı haksızlığı sineye çekemediği için II. Abdülhamid'in verdiği konakta oturmayı reddederek Büyükada'daki köşküne çekilir.

Şakir Paşa'nın torunu Şirin Devrim'in çocukluğunun geçtiği bu köşkte kimler yaşamaz ki... Başta Şirin Devrim'in annesi ressam Fahrünnisa (Zeyd) olmak üzere, Füreya (Koral), Aliye (Berger), Cevat Şakir (Halikarnas Balıkçısı), Suat Şakir, İzzet Melih (Devrim), Nejad Devrim vd...

İçlerinden kimileri dünya çapında ün kazanan bu sanatça ailenin yaşamı, Osmanlı'nın son dönemleri ile Kurtuluş Savaşı yılları ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına denk düşer. Şakir Paşa ailesinin bu yaşam serüveni bizleri eski İstanbul atmosferine götürüyor. Anıların tatlı esintisi içinde, birçok tarihi şahsiyetle karşı karşıya geliyoruz; Atatürk'ten Kral Gazi'ye, Hitler'den Kraliçe Elizabeth'e, Kral Hüseyin'e kadar...

Daha önce İngiltere ve Amerika'da yayımlanan ve Batılı okurlarca ilgiyle karşılanan Şakir Paşa ailesinin yaşamöyküsü, elden geçirilmiş 7. baskısıyla yeniden Türk okurunun karşısında.

4 yorum:

  1. Çok ilginç bir tesadüf ben de şu an Sevim Kahraman'ın Karanlık ve Mavi adlı kitabını okuyorum o da Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın hayatını anlatıyor (bu yeni bir kitap, Haziran'da çıktı). Geçenlerde İstanbul Modern'de Fahrünisa Zeyd'in sergisine gittim:) Ben akrabalık ilişkilerinden haberdardım ama Cevat Şakir'in babasını öldürdüğünü ve buna sebep olan olayları (ki o da çok dikkat çekici) bilmiyordum. Size belki de tekrar gibi olur ama isterseniz benim okuduğum kitaba da bakabilirsiniz. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa o kitabı duymamıştım Gül Hanım, teşekkür ederim tavsiyeniz için, listeme alıyorum;) Kitabı okuyunca Fahrünnisa Zeyd'in resimlerine netten bakmıştım, sergisini görmeyi çok isterdim!:) Sevgiler..:)

      Sil
  2. harika bir aileymiş kimler kimler çıkmış çok uzun zaman oldu okuyalı hala aklımda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle muhteşem bir aile! Bir aileden bu kadar sanatçı çıkması şaşırtıcı:)

      Sil