10 Mayıs 2017 Çarşamba

TATAR ÇÖLÜ- Dino Buzzati


232 sayfa
İletişim Yayınları
Roman
Çeviri: Hülya Uğur Tanrıöven

Ölmeden önce okunması gereken 1001 kitap, bilmem hangi ünlülerin başucu kitapları listelerinde karşıma çıktıktan sonra edindim Tatar Çölü'nü.

1940 yılında yayımlanan kitap, yazarın da ilk romanı olma özelliğini taşıyor. 


Yalnızlığın, bekleyişin, durağanlığın ve alışkanlığa dönüşen bir hayatın bu kadar güzel anlatıldığı başka bir roman daha var mıdır acaba? 

Okulundan yeni mezun olan Teğmen Drago, ilk tayin yeri olan Bastiani Kalesine aklında yüzlerce hayal ve umutla gider. 

Hayattan bir çok beklentisi olan Teğmen Drago'nun hayallerini gerçekleştirmek için önünde uzun yıllar vardır ya da o öyle zannetmektedir...


Kasvetli Bastiani Kalesi'ne vardığında yoğun bir hayal kırıklığı duyar.


Çünkü bu kale,  öyle düşündüğü gibi görkemli olmamakla birlikte baktığı uçsuz bucaksız Tatar Çölü'nden de yıllardır hiç bir saldırının gerçekleşmediği atıl durumda olan bir kaledir. 


Tek bir cümleyle özetle derseniz "bekleyişin romanı" derim Tatar Çölü için...

Kaleden, çölden dem vurarak insanın kendi hayatını da sorgulatan, içini acıtan bir roman...


Okuyunuz, okutunuz efendim...

Not: Kitabın 1976 yapımı bir filmi de bulunmakta, ilgilenenlere duyurulur;)

Altı Çizilenler:

"Gençliğinin solmaya başlamış olmasına rağmen, inatçı bir yanılsama sonucu, yaşam bitmek bilmezmiş gibi görünüyordu gözüne."

"...içinde derin bir eziklik hissediyordu, hani yazgının en belirleyici anları, size dokunmadan burnunuzun dibinden geçip gider ve sizi solmuş yapraklardan oluşan bir burgacın ortasında bırakırlar ya, işte o yiten korkunç ama dev fırsat duygusunu hissediyordu."


"Drogo, insanların her zaman birbirlerinden uzakta olduğunu fark etti, birisi acı çektiğinde, acısı sadece kendine ait oluyor, hiç kimse o acıyı birazcık olsun dindiremiyordu; bir insan acı çektiğinde, duydukları sevgi ne denli büyük olursa olsun, diğerlerinin bu yüzden acı çekmediklerini ve yaşamdaki yalnızlığı işte bu durumun oluşturduğunu fark etti."

Kitap Tanıtımından:

İç karartıcı Bastiani Kalesi'ne vardığında genç teğmen Giovanni Drogo tarifsiz bir sıkıntıya kapılır. İlk görev yeri olan bu kaleyi bir gece bile kalmadan terk etmeyi ister, ama harekete geçemez. Sonunda en fazla dört ay kalabileceğine karar verir. Alışkanlıkların uyuşturucu etkisi, askerlik gururu, gündelik ritüellerle dolan bir hayat boşluğuna bağlanması ve Tatar Çölü'nün vahşi cazibesi bu dört ayı yıllara çevirir. Giovanni Drogo kimsenin gelip geçmediği, öte tarafında ne olduğunu, kimlerin yaşadığını bilmediği bir çöl sınırını beklemeye bırakır kendini. Ünlü İtalyan yazar Dino Buzzati'nin ilk romanı olan Tatar Çölü, hayatın anlamını ve insanın kaderine teslim olmasını sorgular. Kafka, Sartre ve Camus'nün değişik biçimlerde uğraştığı bu sorgulamayı kurgulayan Tatar Çölü, çağımızın önemli eserlerinden biridir.


2 yorum:

  1. Tatar Çölü bende okunmayı bekliyor. Övgüsünü sürekli duyuyorum ama nedense elim kitaba gitmiyordu. Bu yorumdan sonra daha erken okuyacağım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kadar dingin olup da etkileyen roman azdır herhalde...bakalım sen nasıl bulacaksın? keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil