119 sayfa
Kırmızı Kedi Yayınevi
Çeviri: Aylin Yengin
1. Basım: Temmuz 2014
2. Basım: Ocak 2015
Kitabın filmini küçükken, hasta olduğum bir gece izlemiştim, parliament sinema kulübü pazar gecesi kuşağında:) Nasıl heyecanla beklerdim pazar gecesini:) Ertesi gün bildiğin pazartesi, okul var, sendrom olması lazım ama mutlu olurduk pazar geceleri:) Hey gidi günler hey!:)
Ateşim düşmeyince hastaneye gittiğimizi ve iğne vurunduğumu da hatırlıyorum:) O yüzden Dr. Jekyll'ın yeri bende ayrıdır:)
Avukat Mr. Utterson arkadaşından, görenlerde tedirginlik ve korku uyandıran bir görünüşe sahip olan Mr. Hide'a ilişkin bir hikaye dinler.
Üstelik arkadaşı Mr. Hide'ın tanınmış bir doktor olan Dr. Jekyll'ın evine girip çıktığını söylediğinde bu durum Mr. Utterson'un daha çok dikkatini çeker.
Çünkü Mr. Utterson, Dr. Jekyll'ın aynı zamanda avukatıdır ve Jekyll'ın vasiyetinde aklına yatmayan, onu huzursuz eden şeyler vardır.
Kitap hakkında hiç bir fikrim olmasaydı çok etkilenirdim, hoş fikrim olmasına rağmen kitabın sonundaki Dr. Jekyll'ın mektubu beni yine de etkiledi:)
Hazır kitabı da okumuşken nostalji yapıp filmini bir kez daha mı izlesem acaba?:)
Altı Çizilenler :
"Düşünceme göre insanın bu iki yanı ayrı ayrı yaşayabilseler, hayatlarının bütün çekilmez tarafları ortadan kaybolup gidecek ve bu ikiliden günahkar olanı namuslu ikizinin isteklerinden ve vicdan azabından kurtulmuş halde kendi yolunda ilerleyecekti; dürüst olan kişilikse, ahlaki olarak daha yüce yaşantısında kendisine zevk veren iyi işlerle meşgul olacak ve dıştan gelen kötülüğün ellerinde yüz karası işlerle ve pişmanlıklarla hayatını mahvetmeden, başını eğmeden, güvenli yol alabilecekti."
Kitap Tanıtımından :
Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, insan varoluşundaki tezat yönleri hissetmeye başlamış, ancak toplumun katı ahlaki kalıplarının birini yücelttiği, ötekisini iğrenç ve suçlu kıldığı bir dönemde, çift yönlülük üzerine yazılmış, modern bir mit haline gelmiş bir hikâyenin kahramanıdır.
Hayatı konumuna yakışır şekilde, ahlaki açıdan kusursuz yaşamaya çalışan bir doktorun, yaradılışının getirdiği, çevresi tarafından kolay kolay kabul edilmeyecek yanlarını bastırmaktan usandığı bir anda, insanı ikiye -iyiye ve kötüye- ayıracak tıbbi bir yöntem geliştirmesiyle ortaya çıkar Jekyll ile Hyde'ın tuhaf vakası. Umduğunun aksine, gitgide kuvvetlenecek "kötü"nün karşı kefesi salt iyiliğe değil, doktorun sıradan kişiliğine kalacak ve zamanla denge neredeyse tamamen saklı kişiliğin, toplumsal adalet ve kurallar açısından ters davranan Mr. Hyde'ın lehine dönecektir.
19. yüzyılın sonlarına doğru, edebiyatla uğraşanların neredeyse doktorlardan daha fazla farkına vardığı benliğin çetrefil yanlarına dair bu klasik Stevenson metni, defalarca aslına sadık olarak ya da çeşitlemeleriyle filme de aktarılmış, karakterinin çift yönlülüğü ezoterik hallerden eşcinselliğe, cinai hallerden esrikliğe kadar farklı biçimlerde yorumlanmıştır.
"Düşünceme göre, insanın bu iki yanı ayrı ayrı yaşayabilseler, hayatlarının bütün çekilmez tarafları ortadan kaybolup gidecek ve bu ikiliden günahkâr olanı, namuslu ikizinin isteklerinden ve vicdan azabından kurtulmuş halde kendi yolunda ilerleyecekti."
İlgi çekici... Sevgiler...
YanıtlaSildönemine göre( aslında günümüze göre de) gayet farklı bir hikaye:)
Silsevgiler..:)
Ben de kitabı okurken instagramdan fotolarına bakmıştım ve spoilerı yemiştim :(( Yoksa kitap güzeldi :))
YanıtlaSiloyyy fena:/
Silben de kapağına vurulmuştum:) kırmızı kedinin klasikler serisi çok güzel olmuş bence:)
YanıtlaSilsevgiler...
Bu kitabın seveni çok ve şanslıyım ki henüz spoiler yemedim :-) Kırmızı Kedi Yayınları'nın klasiklerini ben de çok beğeniyorum ve baykuş hayranlığım yüzünden kapağa bayıldım. Mutlaka okuyacağım.
YanıtlaSilçok şanslısın gerçekten:)) baykuşa ben de bayılıyorum, kapak çok cezbedici biz baykuşseverlere:)
Sil