23 Eylül 2014 Salı

YEŞİL- İnci Aral (Yeni Yalan Zamanlar 1)





Kırmızı Kedi Yayınları
470 sayfa- cep boy




Yeşil, Yeni Yalan Zamanlar adıyla 94 yılında yayımlanmış, sonrasında yayımlanan Mor(2003) ve Safran Sarı (2007) romanlarının, bu romanla bütünlük oluşturması nedeniyle yazar, ilk kitaba Yeşil adını vermiş ve Yeni Yalan Zamanlar başlığı altında toplamış bu üç romanı. 

Serinin daha önce Mor isimli kitabını okumuştum, konusunu tam olarak hatırlayamıyorum (11 sene olmuş okuyalı, hatırlamamam normaldir umarım!) ama beğenmiştim. Nerden esti bilmiyorum ama serinin tamamını okuyayım dedim.

Öncelikle kitap öyle çıtır çerez bir kitap değil; roman içinde roman barındıran, iç içe geçmiş ilişkilerle insanın kafasını karıştıran, 5 farklı sona sahip, bana göre okunması zor olduğu kadar anlatması da zor bir kitap...Kitabın tanıtım yazısı oldukça açıklayıcı olmuş, daha fazla kelam etmeyeceğim o yüzden. 




"...Her ilişkide o ilişki sürüp giderken yaşayanlarca bile çözülemeyen kimi belirsizlikler, anlaşılmazlıklar ve karanlık noktalar vardır. Bu yüzden o öyküyü üçüncü kişilere anlatırken korkunç yanılgılara düşebiliriz. Haklı çıkma kaygısıyla bilmeden haksızlık edebilir, günahlarımızı tümüyle unutup iyiliklerimizi abartabiliriz."

"...Hepimizin iyiliği için! Dayatılmış hiçbir iyinin, hiçbir doğrunun herkes için her zaman iyi ve her zaman doğru olamayacağını hatta her durumda daha kötü olacağını bile bile."

"...Acizliği beni gözden çıkarmak zorunda bıraktı onu. Çözemeyeceğini sandığı bir durumu görmezden gelmenin en kolay yol olduğunu kabul etmeye oldum olası eğilimi vardı zaten."


Kitap Tanıtımından:


İlk kez Yeni Yalan Zamanlar adıyla yayımlanan Yeşil, İnci Aral'ın yazarlığında yeni bir dönemeç açmış bir roman. Yayımlandığı 1994 yılında bugünlerin Türkiye'sini görebilmesiyle de önemini korumayı sürdürüyor. Kahramanlar günümüzün kahramanları: Dinsel öğreti ve baskıyla yetiştirilmiş ensest kurbanı bir genç kadın, intiharın eşiğinde tutunamamış bir gazeteci ve onların dokunaklı aşkı. Bu aşk çevresinde tarihi eser kaçakçısı bir dayı, köşe dönmüş ünlü bir fotoğrafçı ve onun tarikatçı-punk sevgilisi de yer alırlar. Ülkedeki sanat düşmanı yönetim yüzünden üretemez duruma düşmüş sanatçıların toplandığı ve zararsız eserler vermeye zorlandıkları gizli merkezdeki ilginç sorgucu tipleri ise ortamı daha da karanlık hale getiriyor. 
Anayasanın değiştirilmesi ve modası geçmiş laisizm edebiyatı tartışmaları arasında, ekranlarda yaşanan sansür ve bayağılıklar, yakında küp biçimi alacak domatesler, ikiyüzlü kasaba ahlakı, korkular, yeni diye sunulan değerler içinde şizofrenik bölünmelere uğrayan ve varoluşlarını yeniden sorgulayan genç kuşaklar. Kısaca şu anda ne yaşanıyorsa hepsi. Romanın ironik dili gerçeğin acısını hafifletmeye yetmese de zevkli bir okuma serüveni vaad ediyor.

4 yorum:

  1. inci aral'ı çok seviyorum ki ben :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben deee:) kitabı beğenmediğim anlaşılmamıştır inşallah yazımdan, sadece sakin bir zamanda okunması gereken kitaplardan olduğunu anlatmaya çalıştım. insanın kendisini ruhen hazırlaması gereken kitaplardan..."Romanın ironik dili gerçeğin acısını hafifletmeye yetmese de zevkli bir okuma serüveni vaad ediyor." buna kesinlikle katılıyorum.

      Sil
    2. İnci Aral okumak için gerçekten sakin kafa gerekiyor, biliyorum , bildiğimden hiç olumsuz almadım yorumu , bir de bu ağır yazımlardan sonra bazen 'nasıl yani' gibi bir duygu da bırakıyor aslında

      Sil
    3. di mi! bi durup düşünmek, kafanı toplamak ihtiyacı hissediyorsun!

      Sil