11 Mart 2016 Cuma

Film: Davacı (Kemal Sunal Filmleri Varan 3)


Yönetmen: Zeki Ökten
1986 yapımı
Senaryo: Umur Bugay
80 dk.
Dram, komedi

Bu filmi yine küçükken bölük pörçük izlemiştim, ya da izledim de bölük pörçük hatırlıyorum, o da kuvvetle muhtemel:)

Hikayemiz komşu iki köylünün kavga etmesiyle başlar. Senin sürün benim bahçeme girdi, yok sen benim çocuğumu dövdün derken ikisi de soluğu adliyede alır. 


Arzuhalcilerin gaza getirmesiyle ikisi de karşı tarafın tüm aile fertlerinden şikayetçi olur. Ve başlar bitmeyen çileleri:) 



Mahkeme için cümbür cemaat şehre gitmeleri, yol parasıydı, yemekti derken açılan türlü türlü masraf kapıları ve bir türlü mahkemenin sonuçlanmayarak sürekli ertelenmesi neticesinde dava açtıklarına açacaklarına pişman olurlar.

Filmi büyük bir keyifle izledim ve düşünmeden de edemedim; zamanında sistem eleştirisine yönelik  ne güzel filmler yapılmış... İnceden inceye dokunduran, ağlanacak halimize güldürten ve bizi bize anlatan filmler...

O zamanki kısıtlı imkanlara, zor şartlara rağmen (Daha önce de yorumladığım Katma Değer Şaban filminde mesela evin içinde çekilen sahnelerde bile dikkat ederseniz Kemal Sunal'ın ağzından buhar çıkar...Nasıl üzülmüştüm bunu farkedince:( ) ne güzel eserler çıkmış ortaya! 

Toplumsal sorunlarımızı tespit edebilen, irdeleyen ve bunu mizahın gücüyle aktaran eserler... 

Ve tabi ki en önemlisi de mizah anlayışımız, hoşgörümüz gayet üst seviyelerdeymiş...

Nerdeeeeeen nereye...

Hüzünlendim bak şimdi!:/ Akşam bi Kemal Sunal filmi daha patlatayım da keyfim yerine gelsin:)

6 yorum:

  1. Bu adamın filmlerini tek tek yeniden izleyesim var. Hani çok klişe bir deyim var ya "hem güldüren hem düşündüren" cidden yıllardır hiç değişmedi bu filmlerin o değeri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeniden izlemek çok güzel oluyor gerçekten... hem değerini daha iyi anlıyorsun bu filmlerin hem de çocukluğuna dönüyorsun...misal sobanın başındaki tekli koltuğa tünediğim huzurlu anlarıma dönüyorum ben...kesinlikle tavsiye ederim:)

      Sil
  2. En sevdiklerimden.. Bıkmadan usanmadan her izlediğimde aynı keyif ve hazzı alıyorum. Nur içinde yatsın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle çok iyi bir senaryo ve oyunculuklar muhteşem!
      amin...

      Sil
  3. Kemal Sunal "inek şaban " olarak bilinir ama sadece o karakteri kocaman bir okyanusta küçücük bir damla gibidir . ASlında oldukça anlamlı filmlere imza atmıştır , severek , gülerek , düşünerek izlenir , yaş aldıkça düşünme kısmı daha çok zaman alır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle! çektiği filmlerin listesini incelemiştim de bazı yıllar senede 6-7 film çektiği olmuş ve gayet de başarılı filmler! büyüyünce daha farklı izliyorsun gerçekten...

      Sil