28 Mart 2016 Pazartesi

İKİ KIZ KARDEŞ- Edith Wharton


115 sayfa
Kırmızı Kedi Yayınevi
Çeviri: İlknur Özdemir

Konu ne kadar sıradan olursa olsun klasikleri klasik yapan farklı, naif bir anlatım var! 

Misal 115 sayfalık bu kitabı Türk yapımcılar dizi haline getirmek istese 5345 bölümlük gayet cıvık, "yok artık daha neler" dedirtecek ölçüde felaketler silsilesinin birbirini izlediği bir hale getirebilirlerdi eminim!:) Zira konu buna müsait:)

Klasik okumalarıma Satranç'la başladım ve evet onun da yorumunu hala yazmadım:/ Aslında yazmadığım baya kitap birikti...Şu depresif günlerde sadece okumak istedim, bir şeyler anlatmaya mecal bulamadım kendimde...


Neyse Satranç'la birlikte klasik okumayı ne kadar özlediğimi farkettim, bir süre klasiklerden yana oyumu kullanacağım sanırım. Zaten eksiklerim de çokmuş:/  Utandım:/

Edith Wharton'dan okuduğum ikinci roman bu, ilki Masumiyet Çağı'ydı. 

Konumuza gelecek olursak...

Ann Eliza ve Evalina Bunner kardeşlerin birbirlerinden başka kimseleri yoktur hayatta. İki kardeş hem ev hem dükkan olarak kullandıkları küçük bir dairede kıt kanaat geçinmeye çalışırlar. 

Ann Eliza, kardeşine doğum günü hediyesi olarak, Alman göçmeni olan Bay Ramy'nin dükkanından bir saat alır. Ve sakin, kendi halinde akıp giden hayatları bambaşka boyutlara taşınır.

İyi niyetle atılmış her adımın mutlaka güzellikle, iyilikle sonuçlanmayacağını anlatan güzel, kısacık, tadı damağınızda kalan bir roman...

Altı Çizilenler:

"..."Eş" gibi tatlı bir kelime karşılığında özgürlüklerinden vazgeçenler, parlayan her şeyin altın olmadığını görmeye hazırlıklı olmalıdırlar, ayrıca senin gibi hayat ırmağında bir yaz bulutu gibi başıboş ve sakince süzülmeyi bekleyemem, kaderim bu değil..."

"Oysa şimdi anlıyordu ki hayatın verdiği armağanları reddetmek, onların, uğruna reddedildiği kişilere aktarılacağını garanti etmiyordu..." 

Kitap Tanıtımından:


İki Kız Kardeş'te, Amerikan edebiyatının klasikleşmiş yazarlarından Edith Wharton, 20. yüzyıl başlarındaki Amerika'nın yoksul çevrelerine bir pencere açıyor. Ann Eliza ve Evelina Bunner, mütevazı dükkânlarında çalışarak hayata tutunmaya çalışan iki kardeştir. Birbirinin aynı renksiz geçen günleri, satın aldıkları bir saatle birlikte bambaşka bir yöne çevrilir. Alman göçmeni olan saat ustası Ramy, iki kardeşin hayatlarının altüst edecek, kaçınılmaz ve trajik bir sonun temellerini atacaktır. Amerika'nın kent yaşamının ve toplum düzeninin fon oluşturduğu bu küçük roman, başkahramanları dışında çizdiği yan karakterlerle de klasik edebiyatın önemli örneklerinden biri sayılıyor.


Wharton, İki Kız Kardeş'te fedakâr davranışın ironik bir şekilde trajediyle sonuçlanmasını işlemiştir. Edith Wharton bir zamanlar, "Hayat, soyut ilkelerle ilgili değildir ancak kader, eski geleneklere, eski inançlara, eski trajedilere ve eski hatalara verdiğimiz tavizler ve zavallı uzlaşmaların birbirinin arkasından gelmesidir," diye yazmıştı.

10 yorum:

  1. Klasiklerde benim de epey eksiğim var :( Bu kitabı geçen yaz okumuştum ve nasıl oldu da her şey trajediye dönebildi diye bakakalmıştım ama yazar bari sonunu öyle bitirmeseydi de demiştim. Dram üstüne dramdı :( Sevmiştim onu da ekleyeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah Ramy ah yaktın kızcağızların başını! ya evet dram baya yoğun ama insanı tiksindirmiyo ya da beni tiksindirmedi:) yani bi Türk filmi veya dizisi olsa "ayyyyy bu ne beeeee" der çevirirdim kanalı kesin ama edebi dil başka bir şey sanırım:) aynı şekilde genç wertherin acıları da dizi olsa buhranlar içindeki gencimizi sarsmak, "bi kendine gel, bi kalıbının adamı ol" demek isterdim ama goethe yazınca aşk nasıl derin bi duygu diyorum:)

      Sil
  2. Ben bu yazarı ilk defa geçen yıl okudum (Yaz Bitince adlı romanını)ve çok beğendim. Okunmayı bekleyenler arasında da Keyif Evi var. İki Kız Kardeş'i de listeme ekledim:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel bir anlatımı var yazarın, ben de peyderpey okumayı düşünüyorum tüm kitaplarını. sevgiler:)

      Sil
  3. Klasikleri bende çok seviyorum. Benimde klasiklerden bayağı eksiğim var. Bak iki kız kardeşi dahi okumadım. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç bi şey için geç değil, yavaş yavaş toparlarız elbet;)

      Sil
  4. kırmızı kedi'nin bu kapaklar ile bastığı klasiklere bayılıyorum , beleş olsa evimdeki her yere bunlardan dizerim :D klasikler öyle ama ya basit ama etkili yazım işte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa evet çok güzel bir tasarım yapmışlar klasikler serisine! gel beni al diyor resmen:)

      Sil
  5. okudum ve bu yazarı çok seviyom yaaa klasik yazar işteee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay evet ben de pek sevdim, diğer kitaplarını da alcam:)

      Sil