1 Nisan 2016 Cuma

HIRSIZ VE KÖPEKLER - Necib Mahfuz


119 sayfa
Kırmızı Kedi Yayınevi
Çeviri: Avi Pardo

Kahire Üçlemesini (Saray Gezisi, Şevk Sarayı, Şeker Sokağı) okuduktan sonra "ben bu adamın bütün kitaplarını okurum nasılsa" deyip internet sitelerinin birinde denk geldiğim %50 indirimden, kampanyadaki bütün eserlerini toplamıştım Mahfuz'un. 

Şimdi de ne zaman okumam ağırlaşsa akıcı anlatımına güvendiğim Mahfuz'a sığınırım.

Aşk Zamanı ve Miramar yorumlarımı okumak isterseniz bir tık:)  

Eşinin ve yardımcısının ihanetiyle hapse düşen Said, intikam hırsıyla yanıp tutuşmaktadır. Özgürlüğüne kavuştuğunda da onlardan intikam almanın yollarını arar. 

Kitap, Said'in ve yazarın anlatımıyla ilerlemekte. Sık sık Said'in kendisiyle ve geçmişiyle hesaplaşmalarını okuyoruz.

1961'de yazılan roman, devrim sonrasının bir eleştirisi niteliğinde.

Devrim sonrasında maddi menfaat uğruna terk edilen idealler, Said'in akıl hocası, arkadaşı Rauf İlvan'da vücut bulmuş...

Rauf'un değişmesini, "Öteki Rauf İlvan gitmiş, yok olmuş, dün gibi, insanlık tarihinin ilk günü gibi- Nebeviyye'nin sevgisi ya da İliş'in sadakati gibi." sözleriyle anlatan Said, kendini bir kez daha ihanete uğramış hisseder.

"Beni sen yarattın, şimdi de reddediyorsun; fikirlerin kişiliğimi biçimlendirdi, şimdi de onları değiştirip beni bir başıma bırakıyorsun- köksüz, değersiz, umutsuz.
...
Senin de onlardan farkın yok Rauf- hanginiz daha hain bilmiyorum- ama zekam ve geçmişteki dostluğumuzu hesaba katınca senin günahın daha büyük; beni hapse iterken kendin özgürlüğe sıçradın, o aynalı ve aydınlık saraya. Saray ve mezbelelere dair bilgece sözünü unuttun değil mi? Ben asla unutmayacağım."  diyen Said, Rauf'u da intikam alınacaklar listesine ekler ancak işler planladığı gibi gidecek midir acaba?

Okuma güçlüğü çekiyorsanız, böyle akıcı ve manidar bir kitabı tercih edebilirsiniz. Hele ki Mahfuz okumadıysanız bir yerden başlamanızı şiddetle tavsiye ederim!:)

Altı Çizilenler:

"Mezar taşları teslimiyetle kaldırılmış elleri andırıyor, her ne kadar artık kimse onları tehdit edemese de. Başarıyla başarısızlığın, katille kurbanın bir araya geldiği, hırsızla polisin ilk ve son olarak huzur içinde yan yana yattığı bir sessizlik ve hakikat kenti."

"İhanet de ateşli ya da bulaşıcı bir hastalık gibi insanın yüzünden kolaylıkla anlaşılabilseydi keşke! O zaman güzellik asla sahte olmaz, pek çok insan ihanetin yıkımına uğramazdı."

"Kolay kazanılmış hiç bir zafer uğranılmış bir hezimeti unutturamaz!"

"Asıl trajedi düşmanımızın aynı zamanda dostumuz olması."

Kitap Tanıtımından:


Hırsız ve Köpekler en yakınlarının ihanetine uğrayıp hapse düşmüş Said'in intikam hayalleriyle hapisten çıkışının hikâyesi. Said hem peşinde polis köpekleri olan bir suçlu hem de siyasi fikirlerinden sapanlar tarafından aldatılan bir kurbandır. Adaleti sağlamaya ve ne pahasına olursa olsun düşmanlarını yok etmeye kararlıdır.


"Cezaevi duvarlarının arkasında gösterdiğin dayanıklılık kadar güçlü bir darbe vurabilmek için bütün kurnazlığını kullanman gerekecek. Balık gibi derine dalabilmeli, şahin gibi uçabilmeli, sıçan gibi duvarlara tırmanabilmeli, demir kapıları bir mermi gibi delebilmelisin!"



Nobel Edebiyat Ödüllü Mısırlı yazar Necib Mahfuz'un 1952'de ülkesinde yaşanan devrimle ilgili hayal kırıklığını yansıttığı bu roman sembolik anlatımıyla yazarın eserleri arasında özel bir yere sahip.



"Necib Mahfuz'un eserlerinde, ülkesinin durumunu doğrudan ve açıkça anlatmak üzere kalemini kullanan edebiyatçılara özgü bir metafor duygusu var. Kitapları Mısır'a ve Mısır halkına duyduğu sevgiyle dopdolu, öte yandan son derece dürüst ve gerçekçi."

- Washington Post-

6 yorum:

  1. Ben de epeydir Kahire üçlemesini okumak istiyordum geçen hafta Saray Gezisi'ni aldım. çok gecikmeden de okumayı planlıyorum... dediğiniz gibi bir yerden başlamak gerek:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mahfuz insanda alışkanlık yapıyor:) Allahtan çokça yazmış, peyderpey canım çektikçe okuyorum ben:) sevgiler:)

      Sil
  2. şu bizim kitap listelerini eritemeden yenilerini alma dürtüsünü biraz dizginlemek lazım :) Ama bak şimdi ben bunu da eklıyorum lısteye ve alıcam bugun nolcak boyle yaa hep bir tatlı masraf :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dizginlenmez o dürtü, yok, tecrübeyle sabit:)) okunacak kitaplar benim boyumu aştı hatta ikiye katlamış bile olabilir:) napalım ama canım yaa içkimiz yok kumarımız yok olsun o kadar;)

      Sil
  3. Merhabalar :)
    Bende "Karnak Kafe" isimli kitabını almıştım Necip Mahfuz'un ancak kitabın inceliğinden nedense korktum, acaba ağır bir anlatımı var mıdır diye. Çok merak ettiğim ancak okumayı bir türlü başaramadıklarımdan :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba:))
      Karnak Kafe'yi okumadım henüz ama Necib Mahfuz'un okuduğum 6 kitabına dayanarak anlatımının akıcı olduğunu söyleyebilirim:) Mısır'ın siyasal, toplumsal gelişmeleriyle harmanlar romanlarını. Bir başlayın gerisi gelir bence;)

      Sil