28 Kasım 2014 Cuma

BEN NOJOUD 10 YAŞINDA BİR DULUM- Nojoud Ali




Martı Yayınları
195 sayfa
Çeviri: Tayfun Toruner

Bir çırpıda okuyup bitirdiğim bir kitap oldu bu. 10 yaşındayken yoksulluk nedeniyle, evden bir boğaz eksilsin diye otuz küsür yaşındaki bir adamla evlendirilen Yemenli Nojoud'un gerçek yaşam öyküsü...

Neler olacağını bilmeme rağmen kitabı okurken çok gerildim, üzüldüm. Ancak Nojoud'un azmine, kaderini değiştirme kararlılığına, cesaretine hayran kaldım! 10 yaşında bir çocuk olarak maruz kaldığı tecavüzlere, hakaretlere, dayaklara rağmen vazgeçmeyip hayatı üzerinde söz sahibi olma cesareti gösterebilmesi çok şaşırtıcı! Ben aynı cesareti gösterebilir miydim bilemiyorum...

Çocukların hak ettikleri gibi yaşadığı, hiç bir kötü muameleye maruz kalmadığı bir dünya mümkün olsaydı keşke...

Kitap Tanıtımından:

Yemenli Nujood henüz on yaşındayken evlendirilmek üzere otuzlu yaşlardaki bir adama satıldı. Ailesinden, çok sevdiği kardeşlerinden koparılıp zorla Yemen'in izbe bir köyüne gönderildi. Evlendiği adam kendinden yaşça oldukça büyüktü: tam üç kat. Ailesine Nujood ergenlik çağına girene kadar ona dokunulmayacağına dair söz verilmişti. 

Ancak bu söze sadık kalınmadı. Verdiği sözü unutan kocası, Nujood'un bir genç kız olmasını beklemeden evlendiği gece onunla zorla birlikte oldu. Nujood gündüzleri kayınvalidesi tarafından, geceleri ise kocası tarafından iki ay boyunca fiziksel ve duygusal şiddete maruz kaldı. 

Ve Nujood bu kâbusu yaşarken yalnızca 10 yaşında bir çocuktu.
Ama Nujood pes etmedi ve tüm Yemen'e ve başka memleketlerde aynı kadere mahkûm insanlara örnek olacak bir serüvene imzasını attı. Yaşadığı topraklarda eşine benzerine rastlanmamış bir hikâyenin başkahramanı oldu; kocasından boşanmak için gizlice evden kaçarak mahkemeye gitti ve yargıcın kapısını çaldı. 

Nujood'un ailesine ve Yemen geleneklerine meydan okuyuşu ve cesareti tüm dünyada yankılandı ve Orta Doğu'daki tüm genç kızlar için ilham kaynağı oldu.
Ve Nujood eşsiz hikâyesiyle tüm dünyanın vicdanını bir kez daha sorgulamasına sebep oldu.

***
“Annem sessiz kalıyordu. Üzgün ama kaderine boyun eğmiş bir hali vardı.
Sonuçta, Yemenli kadınların çoğu gibi onunki de düzenlenmiş bir evlilikti. Kimse ondan iyi bilemezdi, ülkemizde sıkıntıyı kadınlar çeker, emirleri erkekler verirdi. Bu durumda beni savunmak, baştan kaybedilmiş bir savaş olacaktı.”

Kocası evli bir kadının okula gitmesinin doğru olmayacağı gerekçesiyle Nojood'u okuldan aldı. Düğünündeyse Nujood bir köşede oturmuş gözyaşları içerisinde olanları bir yabancı gibi izliyordu başına gelecekleri hissediyormuşçasına. 

Olanlar tek kelimeyle felaketti. Kocasının tecavüzleri ve dayağının yanı sıra kayınvalidesinin verdiği eziyet de durumu daha da kötüleştirmişti. Onca zulmün içerisinde küçücük bir kız çocuğu olarak ayakta durmaya gayret ediyordu gücü yettiğince.

Ve sonunda her şeyi göze alıp evden kaçtı ve soluğu adliyede aldı.
“Hangi yargıcı arıyorsun?”
“Bir yargıçla konuşmak istiyorum, hepsi bu.”
“Ama bu mahkemede birçok yargıç var…”
“Beni bir yargıca götürün, hangisi olursa olsun!”
Kadın kararlılığımdan şaşkın, susuyor. Belki de küçük delici çığlığım onu ürküttü.
“Ne istiyorsun?”
Cevabım bekletmeden geliyor.
“Boşanmak.”

Verdiği emsalsiz mücadele ve kazandığı zaferle tüm dünyada adını duyuran Yemen'li Nujood Ali cesaretiyle tüm dünyadaki kadınlara örnek olmuş, Glamour Yılın Kadını ödülüne layık görülmüş ve Condoleezza Rice, Hillary Clinton gibi önemli isimlerin de takdirini kazanmıştır.

11 yorum:

  1. Çok etkileyici görünüyor ama ben böyle kitapları okurken çok üzülüyorum... ayrıca son cümlenizdeki dileğe de canı gönülden katılıyorum KEŞKE OLSA...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen ben de çok üzülüyorum, kötü sahnelerin yaklaştığını hissettiğim anda okumaya ara veriyorum, gücümü toplamaya çalışıyorum, sonra da ben okurken böyle kötü oluyorsam o yaşarken paramparça olmuştur diyorum:((

      Sil
  2. dayanılmaz okurken buna , bir de bir şey diyebilir miyim , şu doğrulama olayını kaldırmaz mısın yorum yazmak daha kolay olsun bizler için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi yaa ben bilmiyodum ki öyle olduğunu, teknoloji özürlüyüm ben accık:( dur bi bakiiim de halletmeye çalışiiim o vakit:)

      Sil
    2. olmuştur umarım, çok pardon yaa verdiğim eziyet için:( zira ben de pek daralırım öyle doğrulamalardan:(

      Sil
    3. yok , çok mühim bir şey değil ama bazen yayınlaya basıp çıkıyorum , sonra neden yorum gitmedi diye düşünüyorum :D teşekkür ederim :D

      Sil
    4. ne demek:) ben teşekkür ederim uyardığın için:)

      Sil
  3. duymamışım. martı da severim. bi bakıyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak bak, ben de meşhuuuur kiler indiriminden almıştım bunu:)

      Sil
  4. Çok etkileyici bir hikaye. Bu tarz kitapları okurken etkileniyorum ve uzak durmaya çalışıyorum ama merak da etmiyor değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen! Farz-ı misal Michelle Knight'in Beni Bulun kitabını da çok merak ediyorum ama daha kendimi hazırlayamadım, o biraz daha bekleyecek..

      Sil