24 Mart 2016 Perşembe

ASLA YAPMA - Koethi Zan


322 sayfa
Doğan Kitap
Çeviri: Taciser Ulaş Belge & Ayşen Anadol

Bu kitap ilk çıktığı zaman facebookta bir tanıtım videosu yayınlamıştı Doğan Kitap. Gayet etkileyici bir videoydu. Kapak zaten buram buram gerilim kokuyor:) Almalıyım dedim ama hemen alabildim mi tabi ki hayır:/

İyi ki de beklemişim 5 TL'ye düşünce aldım bu sefer:) 

Çocukluk arkadaşı olan Sarah ve Jennifer, insanın başına gelebilecek kötü şeylerin tedbirsizlikten kaynaklandığına inanmaktadırlar. Ev/trafik kazaları istatistikleri, çeşitli hastalıklara yakalanmaya, tecavüze, gasba uğramaya ilişkin istatistikler derken geniş kapsamlı yaptıkları araştırmalar sonucunda kendilerini tüm bu kaza ve belalardan korumaya yönelik bir liste oluştururlar. "Asla Yapma" Listesi...


Üniversiteyi kazanıp bağımsız bir yaşam sürmeye başlayan genç kızlar kampüs hayatında da bu listeye uygun davranmaya devam ederler; ancak bir gün, bunca tedbire rağmen kaçırılırlar.

Sarah ve Jennifer'in hapsedildikleri mahzende 2 kız daha vardır. Jennifer kısa bir süre sonra bu mahzenden kaybolur...

Kitap daha çok kurbanların kurtulduktan sonraki hayatları üzerinden ilerliyor. Yani sapık hapistedir, kurbanlarına ara ara mektup yazmaktadır. Kurbanları ise bir daha asla normal olmayacak yaşantılarına devam etmeye çabalamaktadırlar.

Ve bir gün sapığın hapisten çıkma ihtimali karşısında kurbanlar kayıtsız kalamaz ve onu hapiste tutmanın yollarını bulmak için bir araya gelirler...

Kitabı elime aldığımda birazcık tırsmıştım aslında, "okuyabilir miyim ki? şimdi işkenceler ayrıntılı anlatılıyor mudur ki?" gibi düşüncelerim vardı. Eğer benim gibi düşünenler varsa korkmayın, ayrıntı yok:) 

Olaylar güzel ilerlerken, gerilim yükselmişken hooop her şey süt liman oluyor birden hatta:) Kitap tekrara düşüyor, gereksiz uzuyor derken sonunda da birden çözülüyor olaylar.

Kitaptan aklımda kalan ise yaşattığı gerilimden ziyade kurban psikolojisinin detaylı anlatımları ve kurbanların kaybolan yılları üzerine sağlıklı bir hayat inşa etme çabaları oldu...

Altı Çizilenler:

"Gerçek kötülüğü asıl düşman saymayıp kör istatistiklerde görülen olasılıklara bel bağlamıştık."

"Tutsaklık insana bir şeyler yapar. Ne kadar aşağılık bir hayvan olabileceğinizi gösterir. Hayatta kalmak ve bir gün öncesine göre daha az acı çekmek için nasıl da her şeyi yapabileceğinizi gösterir."

"Belki de, ne derse desin, benim gibi o da  bugünü geçmişin yumağından çekip almayı hala beceremiyordu."

Kitap Tanıtımından:

Kaçarak kurtulamazsın!

Gözleri bağlı ben... Zincire vurulmuş ben.. Köşede, ellerim arkadan kelepçelenmiş, bir sandalyeye bağlı, dilime bir cerrah iğnesi batırılırken ben...Tutsaklık insana bir şeyler yapar. Ne kadar aşağılık bir hayvan olabileceğinizi gösterir. Hayatta kalmak ve bir gün öncesine göre daha az acı çekmek için nasıl da her şeyi yapabileceğinizi gösterir...

Çocukluk arkadaşları Sarah ve Jennifer için dünyayı güvenli kılmanın tek bir yolu vardır. "Asla yapılmayacaklar listesi" oluşturmak ve bu listeye sonuna kadar uymak. Uçak kazaları, doğal afetler, hastalıklar, tecavüz... Hepsinden kaçınmanın mümkün olduğuna inanırlar. Üniversiteye başladıklarında odalarının başköşesine asarlar listeyi. Ama bir gün listenin önemli bir kuralını ihlal ederler. Sarah kendine geldiğinde bir mahzendedir, çırılçıplak soyulmuş ve ayak bileğinden duvara zincirlenmiştir. Ve yalnız değildir. Orada bir deri bir kemik, çıplak, yanındaki duvara zincirli iki kız daha vardır, ama Jennifer ortalarda yoktur. Ve onları kaçırıp bu mahzene kilitleyen adam acı verme yöntemleri konusunda çok "rafine" ve incelikli tekniklere sahiptir!

Koethi Zan'ın hakları 20 ülkeye satılan, CBS tarafından filme çekilecek olan romanı Asla Yapma bir sayfadan diğerine soluğunuzu tutarak geçeceğiniz müthiş bir psikolojik gerilim romanı. Okurken tıpkı başkahramanın kendisi gibi, rahatsız edici bir fikre, suçun felsefesi üzerine bugüne dek söylenmiş en kafa karıştırıcı o cümleye tosladığınızı hissedeceğiniz bir kitap:

Kurban her zaman suçludur!

6 yorum:

  1. Çok fazla gerilim kitabı okuyamıyorum. ancak şimdi merak uyandırmadı değil okumak istedim. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanki hayatımızdaki gerilim yetmiyormuş gibi, çivi çiviyi söker mantığıyla ben de gerilimin dibine vurdum şu aralar!:) kitabın arka kapak yazısı ve tanıtım videosu "oooooffff kitapta neler vardır kimbilir" diye düşündürse de işkencelere ilişkin pek fazla bir şey yok kitapta rahat olabilirsin o açıdan ama kurbanların psikolojilerini detaylı bir şekilde okumak da gayet sarsıcı olabiliyor:/ sevgiler:)

      Sil
  2. Seninle aynı çekincelerim vardı açıkçası konu ilginç ama gerilir miyim diye de düşündüm madem ayrıntı yok derhal bakıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok tahmin ettiğin kadar gerilmiyorsun:)

      Sil
  3. hımmmmmm gerilim arada düşüyosa boşver okumayım :) ya bak ben büssürü gerilim yazdım son bir iki haftada onlar sıkı bak okursun :) bak bir de, alain kentigerna yı keşfetseneeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet tempo düşüyo ara ara.. hmmmm tamamdır, alain kentigerna'yı duymamıştım bakiiim ona da;)

      Sil