22 Haziran 2016 Çarşamba

HİKAYECİ- Jodi Picoult


531 sayfa
April Yayıncılık
Çeviri: Ergin Kaptan

Offf offff oofff nasıl anlatsam ki ben bu kitabı.

Jodi Picoult'ın namını duyardım ama bir türlü okuyamamıştım. Hazır kitapyurdunda April Yayınları %40 indirime girmişken bir kitabını alayım madem dedim ve aldım geçenlerde:)

Merak ettiğimden hemen önlere çektim Hikayeci'yi.

Nasıl güzel, nasıl sürükleyici bir roman okudum anlatamam...

Sara Singer, yüzündeki yara izinden dolayı insanlardan kendini soyutlamış, yalnız yaşamayı tercih eden ve 3 yıl önce ölen annesinin yasını hala tutan genç bir kadındır. 

Yakınlarını kaybetmiş kişilerin katıldığı terapi grubunda 95 yaşındaki Josef'le tanışır. Terapi toplantılarında hiç konuşmayan Josef'in, Sara'nın çalıştığı fırına gitmesiyle aralarında bir arkadaşlık başlar.

Ve bir gün Josef, Sara'dan ölmesine yardımcı olmasını ister.  Eski bir Nazi subayı olduğunu ve yaşamaya artık daha fazla katlanamadığını itiraf eder.

Josef'in itiraflarını dinlemek Sara için hiç de kolay değildir. Çünkü Sara'nın yıllarca sessizliğini koruyan büyükannesi, soykırımdan kurtulmuş bir Yahudi'dir.

Kitap, Sage ve diğer kahramanların anlatımlarıyla bölüm bölüm ilerliyor. Her kahramanın anlattığı bölüm farklı yazı karakteriyle yazılmış.  Takip açısından güzel bir ayrıntı olmuş bu.

Ayrıca Sage'in büyükannesi Minka'nın Nazi zulmünden önce yazmaya başladığı hikaye de bölümler halinde paylaşılıyor. 

Romanın ana konusunun alegorik bir anlatımı olarak bu hikayeyi de "acaba bir sonraki bölümde ne olacak, nasıl bitecek?" diye ilgiyle takip ediyorsunuz.

"İndirimdeyken Picoult'un niye daha fazla kitabını atmamışım ki sepete" diye hayıflanacaktım ki D&R'da April Yayınlarının %40 indirimli olduğunu farkettim:) 

Allah'tan kampanyaların sonu yok:) Ben bi kaç kitabı daha atacağım şimdi sepete;)

 Kalın sağlıcakla:)

Altı Çizilenler:

"Kişinin bir yarası olabilir ama bu bir hikayesi de olduğu anlamına gelir."

"Hepimizin içinde bir canavar, hepimizin içinde bir aziz var. Asıl mesele; hangisini beslediğin, hangisinin diğerini alt ettiği."

"Kendilerine bir silah doğrultulmuş olduğu haldetetiğin çekilmesinden korkmuyorlardı. Sanki kurşunun üzerine koşacakmış gibiydiler. İlk başta bunu anlayamadım. İnsan bir gün daha nefes alabilmeyi nasıl istemezdi? Kendi canları nasıl bu kadar ucuz bir emtia olabilirdi? Sonra anlamaya başladım. Hayat cehenneme dönüşmüşse ölüm cennet olmalıydı."

"Güç senden zayıf olanlara korkunç şeyler yapmak değildir. Güç, korkunç şeyler yapabilecek durumdayken bunu yapmamayı tercih etmektir."

"Galiba anlaşılması en zor şey, dehşetin bile sıradanlaşabileceği gerçeği."

"Bazen insanın bir gün daha yaşamak için ihtiyaç duyduğu tek şey, tutunacak bir nedendir."

"Ölümü bu kadar acı, bu kadar katı kılan şey nedir, bilmiyorum. Belki iletişimin tek taraflı olması, yani sevdiklerimizw o an canlarının yanıp yanmadığını, gittikleri yerde mutlu olup olmadıklarını, hatta hakikaten bir yere gidip gitmediklerini sorma şansımızın bulunmayışı olabilir. Aslında ölümün beraberinde getirdiği ve bizim yüzleşemediğimiz noktalama işareti nokta değil, soru işareti."

Arka Kapaktan:

Sage Singer yalnız bir kadın, günleri fırında ya da evli sevgilisiyle kaçamak buluşmalarla geçiyor.
Josef Weber'in kasabaya gelmesiyle birlikte hayatı değişiyor, artık bir arkadaşı var.
Bir gün Josef, Sage'den bir iyilik istiyor: Onu öldürmesini.
Devamında karanlık sırrını açıklıyor: Geçmişinde bir Nazi subayıydı,
Sage'in büyükannesi ise soykırımdan kurtulan 'şanslı'lardan.
En iyi dostunuzun geçmişinde bir katil olduğunu bilseniz ne yapardınız?
Affetmenin sınırlarını kim çizer?
İntikam ve adalet birbirinden ne kadar uzakta?

Jodi Picoult'nun tüm romanları arasında polisiye yönü en ağır basan, felsefi sorgulamalarla ve hesaplaşmalarla örülü bir modern zaman destanı: Hikayeci.

"Güçlü ve sürükleyici, çoğu zaman yürek sızlatan bir roman."
-Booklist-

"Bu yıl daha etkileyici başka bir romanla karşılaşacağınızı sanmıyorum."
-Huntington News-

"Jodi Picoult'nun son romanı okuru geri dönülmez ve unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor. "
-Miami Herald-

10 yorum:

  1. Kaç gündür aklımdasın? Dur bakayım 5? 7? Tam telefonu elime alıyorum sonra "haftasonu olsun" diyorum zira taslakta sana atılmamış bir mailim var hala :) Bu sepete atacağın diğer April kitaplarını bana da çıtlat lütfen! Bu kitabı da derhal sipariş listeme ekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım beniiiim:)) sen rahatla, işlerini yoluna sok, sorun değil :)

      kitapyurdunda aprilin kampanyası bitmiş, d&r da başlamış aklında bulunsun;) yazarın çoğu kitabı tükenmiş zaten gördüğüm kadarıyla, ben ev kurallarını almak istiyordum ama baskısı bitmiş malesef:/

      eve dönüş şarkısı, eşcinsellere ilişkin bir kitapmış, yazarın büyük oğlu da eşcinsel olduğundan farklı bir boyut katmıştır kitaba diye düşünüyorum. Ellen de Generes de film hakkını satın almış kitabın. filme çekilmeden okuyayım dedim ben de:) ayrıca arka kapaktaki "Hayatınız bir film olsa, eve dönüş yolunda hangi parça çalar?" cümlesi beni çok etkiledi..

      cam çocukta da cam kemik hastalığı olan bir çocuk ve ailesinin yaşadıklarını anlatmış jodicim, ciğerim deşilecek gibi hissetsem de dayanamadım onu da attım sepete:)

      Bir daha bak'ta da istenmeyen genlere sahip olmaları nedeniyle kısırlaştırılmaya tabi tutulmuş Abenaki yerlilerinin öyküsünü anlatıyormuş yazar. araya mistik öğeler falan da giriyormuş. bunu da attım sepete:) kızkardeşim için 'in filmini izlediğimden onu almadım, çok çok cazip bir kampanya bulursam alırım onu.

      haaa bu arada D&r da yapı kredi cep cüzdan ın 100 liraya 20 lira kampanyası var, onu kullanıcam ben de, nasıl olsa listelerin sonu gelmiyor, havada karada 100 liraya ulaşıyorum:)

      böyle işte:)) öpüyorum seni pek çok, görüşmek üzere:)


      Sil
  2. Bu yazarın iki kitabını ben de okumuştum: Kız Kardeşim İçin ve Cam Çocuk. İkisi de güzeldi, onları da tavsiye edebilirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler tavsiye için;) cam çocuk'u attım sepete, kızkardeşim için in filmini izlemiştim ve çok etkilenmiştim! filmini izlediğimden diğer romanlarına öncelik verdim:)

      Sil
  3. Jodi Picoult'u çok severim, bugüne kadar 3 kitabını okudum, bu kitabı görünce de heveslendim ama çok bekleyenim var o yüzden kaldı... sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diğer kitaplarını da çok merak ediyorum, benim listeleri alt üst edecek jodicim valla:)

      Sil
  4. Bu kitabı mutlaka okuyacağım. Kitapyurdu'nun indirimini de sayenizde öğrendim:) Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapyurdunda kampanya bitmiş, d&r'da %40 indirimde şimdi, aklınızda bulunsun:) yapı kredi cep cüzdanın da 100 liraya 20 lira puan kampanyası var D&R'da ayrıca:)

      Sil
  5. 10 numara yazıyor ama ben de bu kitabını okumadım , okudum da hatirlamadm mı yoksa :D

    YanıtlaSil