9 Haziran 2016 Perşembe

OĞULLAR VE RENCİDE RUHLAR- Alper Canıgüz


204 sayfa
İletişim Yayınları

Ben bayıldım bu 5 yaşındaki kahramanımıza!:)

Alper Kamu, hayatı, sistemi sorgulamakla  kalmayıp insanı gülümseten çıkarımlar yapan, 30 yaş olgunluğunda bir çocuktur.

Mahallede çocuklar arasındaki güç dengelerine getirdiği bakış açısı, babasını Erzurum'a sürmekte ısrar eden amire karşı sürdürdüğü mücadele ve bütün bu hassas dengelerin üzerine bir de cinayet eklenince tadından yenmez bir hikaye çıkıyor ortaya:)

Kitabı okurken benim 5.5 yaşındaki fıstığım geldi aklıma:)

Alper kadar olmasa da bizimki de kendi çapında fena sayılmaz:))

Fotoğraf çektirmekten hoşlanmayan, "ne gerek var şimdi" diyerek duygularını ifade ederken, elimde kamera honk diye kalakalmama sebep olan; 2,5 yaşındayken doğaya ilişkin sorgulamalarında "hayat ne garip" sonucuna varan; her temizlik günü temizlik yapan teyzenin odasına girmemesi konusunda ısrar eden ve her defasında "eşyalarımın yeri değişti" (eşyaların yerinden milim oynamış olması ihtimal dahilinde tabi ki :)) diye benimle tartışan, "çocuk dediğin çocuk gibi olur işte, bu kadar olgun mu olunur be?!" diyerek pedagog kapılarını aşındırmama vesile olan ve "psikolojik açıdan gayet normal sadece farklı bir çocuk olduğu" tescillenen fındıklı kurabiyem, asi kelebeğim... 

Her Türk anası gibi otoriterimin sorgulanmasından hoşlanmasam da, her olmaza mantıklı açıklama taleplerinden usansam da , "Bir kerecik de tamam annecim de, bi itiraz etme! Hiç mi Calliou'dan feyz almadın be evladım?" desem de, sen değişme kızım:) Hep sorgula, hep düşün...

Altı Çizilenler:

"Paris Mahallesindeki bir kaç zavallının canını yakıyordunuz, bunu gören diğerleri uslu uslu oturmaları gerektiğini anlıyorlardı. Güçlüler güçlerini korumak için gözlerini kırpmadan insanları harcıyor ve adına toplum düzeni diyorlardı."

"...kurduğu mantık tüm abuk sabukluğuna karşı korkutucuydu. Bundan daha gülünç iddialarla insanların darağacına gönderilebileceğini biliyordum. Adalet denen şey bir yalandan ibaretti. İnsanlar suç işledikleri için değil suç işlenmemesi gerektiği için cezalandırılıyordu."

"Hayretle, hiç bir şeyin tek boyutlu olmadığını, geri zekalılığın bile dahice denebilecek bir düzeyi bulunduğunu kavrıyordum."

"İşlenen suçun sorumluluğunu bir deliye yüklemek otoritenin sadece kolayına gelmiyor, aynı zamanda işine de geliyordu. Meseleyi, "Katil zaten delinin tekiymiş" diye çözmek rahatlatıyordu onları. Yani düze o kadar mükemmel ki, o düzenin yasalarına karşı çıkan kişinin aklından kuşkulanmak gerekir demeye getiriyorlardı."


"Eğitim denen şeyi ne zannediyordu ki? Okulda insanın asıl öğrenmesi istenen, anlatılan dersler değil ders anlatılırken susması gerektiğidir."

"Yalnız bazı mevtalara ait vesikalık fotoğrafların, mezar taşlarının üzerine hangi akla hizmet yerleştirildiğini pek anlayamamıştım. Üstelik saygıdeğer ölülerin tanıtımı için genellikle gençlik resimleri kullanılmıştı. Belki de yoldan geçerken mezarlara bakıp onlar ölü, ben ise yaşıyorum diye düşünerek münasebetsizce bir sevince kapılacak saygısızlara, orada yatan kişinin diri olmayı bir zamanlar kendilerinden kat kat daha iyi becerdiğini göstermek amacını taşıyorlardı."


Kitap Tanıtımından:

"Beş yaş insanın en olgun çağıdır; sonra çürüme başlar.
Ben Alper Kamu, birkaç ay önce beş yaşına bastım. Doğum günüm yaklaşırken vaktimin büyük kısmını pencerenin önünde, dışardaki insanları izleyerek geçiriyordum. Hızlanarak, yavaşlayarak, türlü sesler çıkararak ve bir yerlere bakarak yaşayıp gidiyorlardı. Bir gün onlardan biri haline geleceğimi düşünmek beni hasta ediyordu. Ne yazık ki bundan kaçış yoktu. Zaman acımasızdı ve ben hızla yaşlanıyordum.
Hayatımdaki tek iyi şey artık anaokuluna gitmek zorunda olmayışımdı. Zarardan kâr. Uzun süre annem ile babama anaokulunun bana göre bir yer olmadığını anlatmaya çalışmıştım aslında. Bütün rasyonel dayanaklarıyla. Hiçbir işe yaramamıştı maalesef. İlla ki uykumda kan ter içinde tepinmek, servis minübüsü kapıya geldiğinde küçük çaplı bir sinir krizi geçirmek gibi yöntemlere başvurmam gerekecekti derdimi anlamaları için. Kepazelik. İnsanı kendinden utandırıyorlardı."
Alper Canıgüz, Tatlı Rüyalar'dan bilinen sürükleyici diliyle, 5 yaşındaki bir çocuğun içine düştüğü bir hikayeyi anlatıyor. Yaşının avantajıyla her yere girip çıkan, hem filozof, hem fırlama bir oğlan... Hikayeyi ve "karakteri" çevreleyen semt hayatı ve mahalle atmosferi de, bizzat karakter kazanıyor, anlatıda...
Polisiye, fantastik ve mizahi edebiyatın tadlarını ustaca kaynaştıran, olağanüstü özgün, çok iddialı bir kitap.

13 yorum:

  1. bu tip çocuklar çok sevimli oluyor. :)

    YanıtlaSil
  2. Hikayeyi sevdim. Kitabın ismi ve kapağı da dikkatimi çekti. Severek okuyabileceğim bir kitap gibi gözüküyor. teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok akıcı bir şekilde ilerliyor kitap, seveceğini umuyorum;) sevgiler..:)

      Sil
  3. İki kitap halinde basılmış da ikisini de bulana dek ne çekmiştim :) İnanılmaz merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaa bi ara baskı sıkıntısı vardı demek, ben de arkadaştan ödünç aldım bunu gerçi:) hiç sıkıntı yaşamadım yani:) ikinciyi de gene ondan alacağım:) yaa çok eğlendim ben okurken canım, kafa dağıtmalık, gayet hızlı akan bir kitap;) hatta canıgüz'ün 2 kitabını daha okudum, yorumunu yakında girerim inş, onlar da gayet iyiydi!

      Sil
  4. Benim oğlumunda çok belirgin tercihleri vardı öyle de devam etti özgüvenli ne istediğini bilen çocuklar çok iyi oluyor :) güle güle büyütün:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler:) bazen beni ciddi anlamda zorluyor ama evet ileride iyi olacak sanırım:) sevgiler:)

      Sil
  5. Alper Canıgüz yahu daha ötesi var mı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir tek cehennem çiçeği kaldı Canıgüz'den okumadığım, çok keyifli bir anlatımı var. kesinlikle katılıyorum size:)

      Sil
  6. hah haaaaa sizin evde de var yaniiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ivit, alper kamunun çırağı kıvamında var ellerinden öper:))

      Sil
  7. nedense bir kredi ihtiyacınız varsa? Uygun bir fiyata Bize şimdi

    1.000 $ ve% 2'lik bir minimum faiz oranı ile kredi teklifi yukarı

    $ 500,000,000,00 ve eğer ilgi doğrudan bize başvurun:

    apex_credunion@live.com Daha fazla bilgi için.

    Tamamlamak ve aşağıdaki bilgileri sunmaları gerekmektedir

    Biz kredi ile devam edebilirsiniz
    çalışma.
    Adınız:
    adres:
    Belirtmek, bildirmek:
    ülke:
    seks:
    yaş:
    Kredi miktarı:
    zaman:
    aylık gelir:
    Telefon numarası:
    Kredi Amaç:
    apex_credunion@live.com
    Teşekkürler, acil yanıt bekliyor tebrik.
    obrien Jackson

    YanıtlaSil