20 Temmuz 2016 Çarşamba

TATLI RÜYALAR-Alper Canıgüz



186 sayfa
İletişim Yayınları

Alper Canıgüz okumaya Oğullar ve Rencide Ruhlar'la başlamıştım. Canıgüz'ün esprili ve akıcı anlatımına hayran olunca gerisi geldi tabi ki:)

 Fransız baba ile Türk annenin çocuğu olan Hector Berlioz, Türkiye'de yaşamaktadır. Bir gün gazetede bir ilan gözüne ilişir. Bir süreliğine hayatını satan 25 yaşındaki bir gence aittir bu ilan.


Hector'un gizli planlarını gerçekleştirebilmesi için bir yardımcıya ihtiyacı vardır ve hayatını satan bir genç de gözüne ideal gözükür;)

Romanımızın diğer bir kahramanı da rüyalarına hükmetmek isteyen Şevket Hakan Tunçel.

Rüyalar aleminin kapısını aralayıp, o kapıdan bir süreliğine geçmek isteyen Tunçel, bu amaçla 25 yıllık öğretim üyesi, psikoloji profesörü Olcayto Fişek'in kapısını çalar.

Bundan sonrası ise bol macera ve kahkaha:)

Ben kitabı çok yaratıcı buldum, müthiş bir hayalgücü!

Yalnız bir ara Inception'a benzetip Canıgüz'ün az buçuk günahını aldığım doğrudur :) Yani esinlenmiş mi acaba dedim?:)

Ama kitabın ilk baskısının Mart 2000, Inception'ın vizyona giriş tarihinin de Temmuz 2010 olduğunu öğrenince ayrı bir takdir ettim yazarı!

Altı Çizilenler:

"Senin iraden güçlü değil hayatım sadece tutkuların zayıf."

Kitap Tanıtımından:

Türk bir anne ile Fransız bir babadan olma Hector Berlioz -kendisi Türkiye'de yaşayan bir Fransız Türk'üdür- sıradan bir pazar sabahı kahvaltı ederken bir ilan okur ve "hayatı değişir"... "Hayatımı satıyorum! 25 yaşında, iyi eğitimli, iki yabancı dil bilen sağlıklı genç, geri kalanını temin edebilmek amacıyla hayatının bir bölümünü satıyor. İlgilenenler aşağıdaki telefon numarasına başvurarak randevu alabilirler." 
Genç yazar Alper Canıgüz'ün ilk romanı yukarıda tırnak içine alınan ilanla başlar. Tatlı Rüyalar, kitabın alt başlığında da belirtildiği gibi, gerçekten 'psiko-absürd' ve de 'romantik komedi'. Zekice kurgulanmış, bir ilk kitaptan -alışıldığı üzere- beklenmeyecek kadar iyi yazılmış, kıvrak dilli, özellikle de saçma, komik ve psikolojik... Gerçek bir serüven, gerçek bir roman... Romana sonundan bakarsanız, matrak bir romantizm de bulabilirsiniz. İşin psikoloji kısmına gelince... Yazarımız her ne kadar 1969 doğumlu genç bir psikolog ise de, burada mesleğini kötü temsil ettiği bile söylenebilir. Binyıl Kitap ekinde yayımlanan söyleşisindeki ifadeleriyle aktaralım durumu: "Tatlı Rüyalar'da psikolojinin kullanımdan ziyade 'kötüye kullanımı' mevcuttur. Psikoloji nedir ne değildir, bu konuda çoğunluğun kafasının karışık olduğunu biliyorum. Davranış örüntüleri hakkında büyük bilgi birikimine sahip olmakla birlikte iş, insan ruhunun ne menem bir şey olduğu konusuna gelince psikologların durumu da daha parlak değil diye düşünüyorum. İşte kitaptaki 'psikoloji parodisi' bununla ilgilidir." Tatlı Rüyalar, "uzun süredir keyifli bir kitap okumadım" diyenlere hiç çekinmeden " aradığınız işte bu" diye tavsiye edebileceğiniz bir kitap

4 yorum:

  1. Güzelmiş, bakayım ben buna:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok eğlenceli bir kitap;) alper canıgüz kitapları hep eğlenceli esasında:) sevgiler:)

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. di miiii?:))) bütün kitaplarını bitirdim, "yazmıyo mu yaa? naaapıyo ki? yeni kitap çıkarsa ya artık" diye dolanmaya başladım:)))

      Sil