26 Temmuz 2016 Salı

VE SEN KUŞ OLUR GİDERSİN- Tarık Tufan


125 sayfa
Profil Yayıncılık

"Hevesleri, beklentileri,erteledikleri, kursağında kalmış kelimeleri, kaçırılmış bakışları, gizledikleri, bitirilmemiş mektupları, susuşları ve istemsiz veda edişleriyle tamamlanmamış bir cümledir insan."

Hislerimle, şimdiye kadar düşünmediğim ama "ya evet, çok doğru, ne güzel ifade etmiş" dediğim şeylerle sıkça karşılaşıyorum Tarık Tufan'ın satırlarında.

Daha önce de demiştim ya "ben de böyle düşünüyorum ama ben niye böyle güzel ifade edemiyorum?" diye sinirden çatlatan bir tarza sahip Tarık Tufan.

(Hayal Meyal için buraya
Kekeme Çocuklar Korosu için ise buraya bir tık lütfen:))

Bu kitabında da aynı hissiyatı sıkça yaşadım.


Kahramanımız yalnızlığını, buhranlarını, beklentilerini, tercihlerini kısaca kendini anlatarak başlıyor romana.


Bir derdi var onu içten içe kemiren, birilerine, onu gerçekten içtenlikle dinleyecek birilerine derdini anlatabilse bir kuş gibi hafifleyip uçacak ama...

Kendine o kadar yakın hissettiği biri olmayınca da başlıyor bize anlatmaya...

Kahramanımız 26 yaşındadır, üniversite bitirmiş, iyi bir işe sahip donanımlı bir gençtir. Her şey güzel olmasına rağmen tam olarak adlandıramasa da hayatında bir şeylerin değiştiğini idrak eder...


Bu farkındalıkla birlikte uykusuz geceler ve zihnini sürekli meşgul eden düşünceler peyda olur.

Ve bir gece, huzur bulabilmek adına sokakta amaçsızca dolaşırken bir adamla karşılaşır. 

Fazla konuşmayan ve sohbetin yönünü kendi belirleyen bu evsiz adam, kısa ve öz konuşmaları sırasında kahramanımızı çok etkiler...

Ve hayatının akışı değişir...

Hayal Meyal'deki gibi şaşırtmalı bir son yok bu kitapta, aslında insanı hayretlere düşürecek bir kurgu da yok ancak yazarın müthiş durum tespitleri sayesinde elinizden düşmeyen ve altını bol miktarda çizdiğiniz bir kitap okuyorsunuz...

Altı Çizilenler:

"İnsanlara bir şeyler anlatmaya çalışmak buharlı bir cama yazı yazmaya benziyor. Özenle yazıyorsun, apaçık belli oluyor anlattıkların. Sonra silinip gidiyor."

"Bir şeyler iyi gitmediğinde ve tüm bunlar üst üste geldiğinde insan, bundan böyle yaşananların ve yaşanması muhtemel olanların kötülükten başka bir şey getirmeyeceği hissine kapılıyor. Bir adım sonrasında toprağın ayaklarının altından kayıp gideceğini düşünmek gibi bir his bu. Her adımı boşluğa atmak gibi."

"Ben sadece tercihler yaptım. Her tercih bazı şeyleri çalıp gitti ama tercihlerimden mutsuz olmadım.  Ama şunu söylemeliyim ki yorucu tercihler yaptım. Kalben, zihnen, bedenen insanı yoran tercihler."

"Başkalarının düşüşleri anlatılması en kolay hikâyelerdir nasılsa. Gazeteleri okumaya üçüncü sayfadan başlamayı alışkanlık edinmiş bir toplumun bu gizli zevki acıları her geçen gün biraz daha sömürüyor, kendileri için eğlenceye dönüştürüyor. Yeter ki başkalarının başından geçmiş olsun yeter ki kendi evlerine uğramamış olsun."

"Ne garip, insan doğruların ne kadar farkında olursa olsun kendisini kaldırabilme gücünü asla yitirmiyor."

"O gülerken bir kardelen daha açıyordu yeryüzünde. O gülerken salıncaklar gökyüzüne salınıyordu. O gülerken her şeyi güzelleşiyordu bizim gözümüzde."

"Bazen düşünüyorum da hayatım boyunca söylemeyip de vazgeçtiğim şeyleri söyleseydim ne değişirdi acaba? Hayatın akışında ne kadar farklılıklarla karşılaşırdım?  Yoksa kader dediğimiz şey o anda yaptığımız anlık, küçük tercih midir?"

Kitap Tanıtımından:

"Önceden söyleyebilecek bir sözüm yok... Söylenmesi gereken ne varsa söylemeye çalıştım. Bu benim gibi biri için çok kolay değil. Bir çırpıda anlatmaya çalıştım her şeyi. Durup düşünürsem anlatmaktan vazgeçebilirdim. 
Bazı şeyleri, anlatmaktan ötürü de pişman olacağımın farkındayım. 
İnsan, duygularının apaçık bir biçimde başkalarınca bilinmesini istemez sonuçta. 
Bir öykü kahramanı olmanın rahatlığına bırakıyorum kendimi...
Samimi bir dille yazılan ve ruhlarınızı okşayacak "Ve Sen Kuş Olur Gidersin" kusursuz bir eser."

4 yorum:

  1. İlginç bir kitap, yazarın diğer kitaplarını da inceleyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. indirim zamanı biri hariç (gözümden kaçmış o da:)) bütün kitaplarını toplamıştım. Seviyorum kalemini Tufan'ın, umarım siz de beğenirsiniz:)

      Sil
  2. uups , yine okuyamadıklarımdan :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sana kitap mı dayanır eylemim:) bir el atmana bakar;)

      Sil