3 Ağustos 2016 Çarşamba

NASİPSE ADAYIZ - Ercan Kesal


194 sayfa
İletişim Yayınları
2. Baskı: 2015

Ercan Kesal ismini Peri Gazozu'yla duymuştum. Bir ara o kadar çok karşılaşıyordum ki Peri Gazozu'yla merakıma yenilip almıştım. İyi ki de almışım!

Gayet duru ve içten bir anlatımla Türkiye'nin sorunları ve gerçekleriyle bir kez daha yüzleştim bu sayede.

Tabi Peri Gazozu'nu beğenince Kesal'ın son çıkan kitabını almamak olmazdı.

Kitabın girişinde yazar "Bu kitapta anlatılan tüm olay ve kişiler kurmacadır... Hayatımız gibi..." demiş...

Yazarın anılarını aktardığı Peri Gazozu'ndan tanıdık sahneler de var bu kitapta. O sebepten ne kadarı Kesal'in başından geçmiş acaba diye insan merak ediyor:) Yoksa olayların doğruluğundan şüphemiz yok:)

Özel bir hastanenin ortaklarından olan pratisyen hekim Kemal Güner, hastanenin tanıtımı için bir radyo programına katılır. Radyocunun belediye başkan adayı olarak Doktor Bey'i düşündüklerini söylemesi üzerine doktorun aklında olmamasına rağmen o günden sonra "Acaba yapabilir miyim ki? Neden olmasın? Yapanlardan benim neyim eksik?" düşünceleri filizlenir içinde...

Ama aday adaylığı öyle kolay iş değildir. Bitmek bilmeyen toplantılar, dernek yemekleri, yapılması gereken bağışlar, genel başkanla görüşebilmek için aşılması gereken engeller vardır, bu arada şeyhlerden el almayı da unutmamak gerekir tabi...

Bu uğurda harcanan paralar, biriken borçlar Doktor Beyi mutlu sona ulaştırabilecek midir acaba?

Yine gayet duru ve samimi bir anlatımla bir Türkiye gerçeğini dinliyoruz Kesal'dan...

Altı Çizilenler:

"Utanma duygumu hızla kaybetmiştim galiba. Bu böyle aniden olan bir şey miydi yahu? Ne bileyim, önceden bir belirti vermez mi? Kişiyi uyaran. "Bak böyle bir durumun var senin; dikkat et, haline tavrına." Ya da, "şansını zorlama" falan gibi. O da olmadı bir takım hafif bulgular da mı göstermez? Biraz kaşıntı, belki biraz bulantı; tam kusma olmasa da yani. Ya da temelde zaten böyle bir patolojim hep vardı da benim mi haberim yoktu? Aileden gelen bir şey olabilir mi? Irsi mi? Gerçi dedemde, babamda, anne tarafımda hiç rastlamadım bugüne kadar ama. Sonradan çıkabiliyor demek ki! Bulaşıcı falan olmasın? Hani ülkede yaygın bir hastalık olarak ezelden beri var olduğundan, vakti zamanı gelince bende de ortaya çıkmasın?"

Kitap Tanıtımından:

Bu akşam da bilmem ne düğün salonundayım. Yemekli davet var. Her zamanki gibi çelengimizi önceden gönderdik, uygun saatte de yerimizi aldık… İçerisi çok kalabalık. İstanbul'da en çok sayıda kendilerinin olduğunu iddia eden bilmem nerelilerin dayanışma gecesi yapılıyor. Uzun masalara karşılıklı oturmuş, yemek yiyen, konuşan, öpüşen orta yaş ve üzerinde erkekler doldurmuş ortalığı. Kalın bıyıklı, koca kafalı bir yerel sanatçı sazıyla bir şeyler çalmış, sonra da ara vermiş, dinleniyor… Sahnedeki takım elbiseli, beyaz gömlekli, enine çizgili bordo kravatlı, kel kafalı, ortadan uzunca boylu, heyecanlı adam kim? Benim tabii ki. Pazarlıklar, imaj operasyonları, anket dümenleri… Bağlamalar, ayarlamalar, gecelere katılmalar, "yukarıya" ulaşmaya çalışmalar… Oy ve ilişki peşinde delidolu bir uğraş… İnsana aklını yediren bir takıntı… Arada, hayat ve anlam muhasebesi ve kırık bir aşkın tamirine dair solgun bir ümit… Küçük ve büyük siyasetin deveranlarını, ikbal hesaplarını bütün hararetiyle anlatan trajikomik bir novella. Ercan Kesal'ın bilinen sahiciliğiyle, sıcak üslubuyla…

8 yorum:

  1. Fotoğraf karesi tam benlik :) Gerçi bu aralar bisiklet sürmekten durup kitap okumaya fırsat bulamıyorum yaaa :) Bu arada okunası bir yazarmış ben de tanımak isterim kendilerini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ne güzeeel:) ben bu bisikleti alalı 7-8 yıl oldu , hamileliklerdi, bebekli nasıl binilsindi derken depoda çürümeye bırakılmıştı zavallı:/ Umarım bu sefer uzun soluklu bir ilişkimiz olur kendisiyle:))
      çok yalın ve samimi bir anlatımı var yazarın, su gibi akıyor ama bir tercih yapmak gerekirse ben Peri Gazozunu daha çok sevdim, onu şiddetle öneririm:)

      Sil
  2. Ben de yazarın Peri Gazozu'nu okudum ve çok sevdim. Şimdi elimde Evvel Zaman kitabı var. bu kitabını da okumak istiyorum. Yazarın bütün kitaplarını okumak istiyorum.

    Ve evet fotoğraf çok güzel :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evvel zaman'ı almamıştım, onu da bir ara edinmek niyetindeyim:) teşekkürleeer:)

      Sil
  3. Peri Gazozunu okuyup sevmiştim , bunu hala edinememenin üzüntüsü :((

    YanıtlaSil
  4. Ercan ağabey neylerse güzel eyler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok samimi ve gerçeklerimize ayna tutan bir anlatımı var gerçekten!:)

      Sil