25 Ağustos 2016 Perşembe

OLDUĞUN YERDE KAL- John Boyne


256 sayfa
Tudem Yayınları
Çeviri: Arif Cem Ünver


John Boyne ismini Çizgili Pijamalı Çocuk'la duymuştum ilk kez. Bu kitap listemde yer almakla birlikte niyeyse bir türlü alamadım. 

Sonra yeğenime yaptığım bir kitap alışverişi sırasında Olduğun Yerde Kal'ı seçti yeğenim.

Yaklaşık 3-4 yıl oluyor herhalde bu kitabı alalı. Bayram ziyaretinde, yeğenimin kitaplığına göz gezdirirken "John Boyne ile tanışmanın zamanı geldi sanırım" diyerek bir süreliğine el koydum kitaba:))

Alfie, annesi ve mandıracı olan babasıyla Londra'da yaşayan kendi halinde bir çocuktur. 22 Temmuz 1914 günü 1. Dünya Savaşı patlak verir. Alfie bu günü hiç unutmaz, çünkü bu onun 5. yaş günüdür. 

Gönüllü olarak savaşa gitmenin, kendisi ve ailesi için daha iyi olacağına inanan Alfie'nin babası, orduya yazılır. Ne de olsa savaş Noel'e kadar bitmiş olacaktır.

Yoksulluk, acı, korku ve endişeyle tamı tamına 4 Noel geçirirler...Babasının eğitim birliğinden ve cepheden yolladığı mektuplar zamanla seyrekleşir ve nihayetinde kesilir. 

Artık Alfie'nin savaşın biteceğine dair umudu kalmamıştır, babasına ilişkin sorularına da kaçamak yanıtlar veren annesine daha başka soru sormamaya karar verir ve istemese de babasının öldüğü gerçeğiyle yüzleşmeye çalışır.

Ta ki babasının hayatta olduğuna dair bir kanıta tesadüf eseri ulaşıncaya kadar...

Kitap çocuk/gençlik edebiyatı kategorisinde yer alıyor, +10 yaş çocuklar için önerilmiş.

Savaş, ölüm, yoksulluk gibi şeyleri yetişkin aklıyla bile anlamak, algılamak zorken bir çocuğa anlatmak nasıl mümkün olabilir?

İşte "Olduğun Yerde Kal" savaşı ve savaşın sonuçlarını mümkün olan en yumuşak haliyle anlatıyor...

Altı Çizilenler:

"Noel'den önce biter demişlerdi ama hangi Noel olduğunu söylemediler."


Kitap Tanıtımından:

Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı gün, Alfie'nin beşinci doğum günü partisine denk gelmişti. Alfie, savaşın nelere yol açacağını tahmin edemese de bu süre boyunca hayatlarının eskisi gibi ilerlemeyeceğini biliyordu. Babası Alfie'yi terk etmeyeceğine söz vermişti vermesine, ancak bu sözü, eli silah tutan her erkek gibi orduya yazılmasına engel olmamıştı. Çok sevdiği ailesini geride bırakarak Avrupa cephelerinde savaşmaya giden babasının hayatında kanlı bir sayfa açılmıştı artık. Londra'da bıraktığı sevdiklerini ise çaresizlik, yoksulluk ve acı dolu bir mücadele bekliyordu…

Cephede geçen dört koca yıl boyunca Alfie büyümüş, babası ise gizli bir görevde olduğu gerekçesiyle ailesi ile olan tüm iletişimini koparmıştı. Savaş tüm acımasızlığıyla sürüyor, Alifie'nin ruhunda kopan fırtınalar dinmek bilmiyordu. Öte yandan tuhaf giden bir şeyler vardı. Babasının şu gizli görevi neydi? Alfie ne yapıp edip bulmalıydı babasını. Üstelik dünyanın en iyi nedeni uğruna her şeyi yapmaya hazırdı: Sevgi uğruna…


Johne Boyne, onlarca farklı dile çevrilerek dünya çapında milyonlarca okurun kalbine dokunan Çizgili Pijamalı Çocuk adlı kitabında olduğu gibi savaşa yine küçük bir çocuğun gözünden bakarak, bu büyük felaketin insanlar üzerinde bıraktığı kalıcı izleri şiirsel bir dille, umut dolu bir baba oğul hikâyesine dönüştürüyor.

12 yorum:

  1. Benim de listemde olan ama fırsat bulamadığım kitaplardan :) Zamanı geldi benim için de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her kitabın kendine göre bir zamanı var gerçekten...umarım beğenirsin:)

      Sil
  2. Hangi noel olduğunu söylemediler :( Konu benim bile içimi burktuysa çocuklar için nasıl olur bilemedim. Ama bunlardan kaçınarak da olmaz tabi. Buarada o uçağın sahibinin tombik elleri yerime ısırılmak suretiyle öpülsün lütfen!!!!! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de içime çok oturmuştu bu cümle...keşke hiç kötülük olmasa dünyada ve biz de çocuklara açıklamak zorunda kalmasak bu kötülükleri:(
      o eller ısırıldı, öpüldü, yendi, yutuldu:) işlem tamam;)

      Sil
  3. Kitaplarla tanışma hikayelerine bayılıyorum. Zamanı geldiğinde sanki buluyor bizleri, bir şekilde geçiyor elimize :) savaş öyküleri çok etkiliyor beni. Kolay kolay okuyamıyorum. Umarım bana da göz kırpar bu kitap bir gün, okuma fırsatı bulurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa çok mutlu oldum, teşekkürler:) aynen her kitabın bir zamanı var;) bu kitabı korkarak okumaya başlamıştım ama savaşa ait çok detay verilmiyor, daha çok savaşın sonuçları aktarılmış..yoksulluk, sevdiklerinden ayrı düşme, ırkçılık ve savaşın psikolojik etkileri üzerinde durulmuş...

      Sil
  4. Romanovların Son Evi kitabında yazarı çok beğenmiştim, ben de Çizgili Pijamalı Çocuk'u okuyayım diyordum ama öylece kaldı... bu kitabı ise hiç duymamışım, aklımda bulunsun:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Romanovların Son Evi'ni almıştım ama okuyamamıştım:/ hatırlattığınız iyi oldu:) sevgiler:)

      Sil
  5. Çizgili Pijamalı çocuğu okumuş ve sevmiştim oysa ki , bunu atlamışım :((

    YanıtlaSil
  6. peyderpey diğer kitaplarını da okumalı:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Alfie ne iş yapıyordu annesinden gizli?acil cevap

    YanıtlaSil