11 Kasım 2016 Cuma

İNTİHAR DÜKKANI- Jean Teulé



141 sayfa
Sel Yayıncılık
Çeviri: İsmail Yerguz
1 Baskı: Aralık 2011
2. Baskı: Şubat 2013

Sene başından bu yana okuduğum kitapların bir kısmının yazısını hala yazmadım.

Bir şeyler karalamışım ama fotoğraf çekmesi, düzenlemesi falan kalmış.

Aylarca elim de gitmemiş. Tembel miyim neyim?!:/

Yıl sonu sayımına yetiştireyim bari dedim. Seviyorum yıl sonu dökümünü yapmayı:)

İntihar Dükkanı da yazısını düzenlemeyi ertelediğim kitaplardan biri işte.

Kitabın ismi ve arka kapak yazısı çok ilgimi çekmişti.

Normal olan hayatın yüceltilmesi, yaşamın kutsal sayılmasıyken bunun tamamen tersi bir anlayışı okumak nasıl olurdu acaba ?

Hayatın anlamsızlığının vurgulandığı, ölümün yüceltildiği, ölümü seçenlere çeşitli alternatifler sunularak ölümün sırrına ve bilgeliğine ulaşılacağı özendirilecek olsa neler olurdu?

İşte İntihar Dükkanı bu sorulara cevap veriyor...

Tuvache ailesi çeşitli intihar malzemelerinin yer aldığı dükkanlarında, ölmeyi aklına koymuş müşterilerine hizmet vermektedirler.

Sloganları ise çok yaratıcıdır:)

"Hayatta başarılı olamadınız mı? Bize gelin, ölümünüzü başaracaksınız!" 

Lucréce ve Mishima Tuvache çiftinin çocukları Vincent, Marilyn ve Alan da bu dükkanda anne babalarına yardım etmektedirler.

Sıra dışı çiftimizin çocuklarına verdikleri isim de sıradan değildir elbet.

Vincent van Gogh, Marilyn Monroe ve Alan Turing'den esinlenmiştir çiftimiz. 

Takdir edersiniz ki bu üç ismin ortak özelliği intiharı seçmiş olmalarıdır. 

Vincent ve Marilyn, Tuvache ailesine layık birer evlatken yani hayattan bezmiş, karamsar bir duruş sergilerken Alan daha bebekliğinden itibaren farklılığını ortaya koymuştur. 

Alan, Tuvache çiftini çileden çıkaracak derecede pozitif ve hayat dolu bir çocuktur.

Ben konuyu zaten çok yaratıcı bulmuştum ki kitabın dili ve anlatımı da gayet akıcı olunca okuması benim için çok keyifli oldu.

Ölüm ve intiharı konu alan bir kitap ne kadar keyifli olabilir ki demekte haklısınız tabi ki ama ölüm teması öyle kasvetten uzak, hatta eğlenceli bir biçimde işlenmiş ki insan şaşırmadan edemiyor...

Tipik Fransız anlatımı desem yeterince açıklayıcı olur sanırım:)

Kitabın bir de Patrice Leconte'un yönettiği, 2012 yapımı bir animasyon filmi var.




Bilginize;)




Altı Çizilenler:

"Hayattan da çok fazla şey istememek, beklememek gerekir. Dolayısıyla hayatı yok etmek gibi bir şey de istememek gerekir!"

"Onun yanında yaşam kemanla çalınan bir ezgi sanki."

"Alan! Kaç kez söylemek gerekiyor sana bunu? Buradan çıkan müşterilere "görüşmek üzere" denmez. "Elveda" denir çünkü bir daha gelmeyecekler."

Kitap Tanıtımından:

Karanlığın içinde tabelası parıldıyor: İntihar Dükkânı. Hayatın yüküne dayanamayanlar son alışverişlerini yapıyorlar. 

Zehirler, ipler, tıraş bıçakları ya da daha ilginç intihar yöntemi paketleri... Nesillerdir müşterilerinin son anlarında kullandıkları malzemeleri temin eden bu aile şirketine, bir gün sizin de yolunuz düşebilir. 

Tabii dengeleri değiştiren bir sürpriz sizden önce bu karanlığı aydınlatmazsa...

JEAN TEULÉ, 1953 doğumlu, Fransız karikatürist ve yazar. 1978'de dergilerde çizmeye başladığı karikatürleriyle popüler olan Teulé, aynı zamanda televizyon için de çalıştı. Çeşitli dergilerde yayımladığı karikatürleri ve çizgi romanları, ondan fazla kitapta derlendi. 1991 yılında ilk edebi eseri -1996'da sinemaya da aktarılan- Rainbow pour Rimbaud' nun ardından bugüne kadar 13 kitabı yayımlandı. İntihar Dükkânı Fransız yönetmen Patrice Leconte tarafından uzun metrajlı animasyon olarak sinemaya da aktarılmıştır.

4 yorum:

  1. Bu kitabı bende okuyacaktım unutmuşum:) Alan Turing yakın zamanda okuduğum bir kitapta da geçiyordu hatırlattınız iyi oldu teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Ölümü yuceltmek bir taraftan yaşamı da degerli kılar aslinda. Paranin iki yuzu gibi, biri olmadan digeri anlamsiz kaliyor. Kaleminize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. madalyonun iki yüzü gibi, ama insan yine de bilmediği, tecrübe etmediği şeyden korkar, elindekinden vazgeçmek istemez "çoğunlukla"... o yüzden yaşam daha ağır basar sanki, nihai bir endişedir esasında ölüm çoğumuz için...
      teşekkür ederim yorumunuz için, sevgiler...

      Sil