4 Kasım 2016 Cuma

LUPİTA ÜTÜ YAPMAYI SEVİYORDU - Laura Esquivel




192 sayfa
Roman
Can Yayınları
Çeviri:İnci Kut
1. Baskı: Haziran 2016

İtiraf ediyorum Acı Çikolata'yı okuyup da yazarın büyük bir hayranı olmam hasebiyle almadım bu kitabı. Bildiğiniz kapağına vuruldum. Kapak ne kadar da güçlü bir pazarlama aracı! Daha önce de Yokyer'in kapağına vurulup fantastik türüne ön yargım olmasına rağmen dayanamayıp almıştım.

Yokyer'den çok memnun ayrılmama rağmen Lupita beni pek mutlu etmedi.

Lupita'nın sevdiği şeyleri konu alan başlıklarıyla kitap, 16 bölümden oluşmakta.

Lupita, zor bir çocukluk ve genç kızlık döneminden sonra polis olmuş bir kadındır. Ama çevresinde, ona polisliği yakıştıramayan insanların varlığı nedeniyle yaşamı hala pek kolay değildir.

Bir gün bir cinayete tanık olur. Cinayetin çözülmesi için onun tanıklığına ve her türlü ayrıntıyı hatırlamasına ihtiyaç vardır.

Kitap tahmin ettiğim şekilde heyecanlı bir örüntüde ilerlemedi, bu benim açımdan hayal kırıklığı oldu tabi ki...

Kitapta Meksika'daki yolsuzluklar, uyuşturucu çeteleri, adalet ve güvenliğin yozlaşmışlığı eleştirilmiş. Yazarın ülkesine ilişkin sorunları dile getirmesi, farkındalık yaratması takdire şayan bir durum ama bilemiyorum öykünün işleniş tarzı beni tatmin etmedi sanırım.

Altı Çizilenler :

"Lupita soru sormayı seviyordu. Her şeyin nedenini, niçinini bilmeyi. İnsanları şu ya da bu şekilde hareket etmeye iten gizli sebepleri öğrenmeyi. En fazla merakını çeken şey de, insanların neden adaletsizlikler karşısında, yasa dışı durumlar karşısında ses çıkarmadıklarını öğrenmekti. Hem tam olarak yolsuzluk karşısında pasif kalmaktan da söz etmiyordu, yakın çevresinde gerçekleştirilen faaliyetleri görmezden gelmeyi, kendileri yüzünden pek çok başka insanın hayatının etkilendiğini bile bile insanların yolsuzluğu günlük hayatlarının bir parçası olarak kabul etmelerini kastediyordu."

Kitap Tanıtımından :

Büyükannesi ayın ışığının güneşinki kadar güçlü olduğunu, ay ışığına çıkmadan önce önlem almak gerektiğini söylemişti ona. Toprağın karanlığından hayat fışkırdığını bilmek hoşuna gidiyordu. İnsan toprağın içinde neler olup bittiğini bir bakışta göremiyor olsa da, filizlenen, açılan, büyüyen, bizlerin bir parçası olacak olan tohumlar vardı orada. Görünmeyen ama var olan şeyler...

Kadın polis Lupita ütü yapmayı sever. Kafayı çekmeyi, çamaşır yıkamayı, kendine acımayı, çıngar çıkarmayı, dans etmeyi, yalnızlığı ve sessizliği, soru sormayı sever. Lupita sevişmeyi sever... Derken bir cinayete tanık olur ve her şey tersine döner. Kendini yolsuzluklardan uyuşturucu trafiğine uzanan bir gizem ağının ortasında bulan Lupita canını dişine takarak bu gizemi çözmeye uğraşırken özüyle, atalarıyla, benliğiyle de yüzleşecektir.

Laura Esquivel Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu'da sadece paranın, başarının ve güzelliğin geçerli olduğu yozlaşmış bir ülkeye sıra dışı bir kadın kahramanla aşılıyor umudu. Acı Çikolata'nın yazarından enfes bir Meksika masalı.


12 yorum:

  1. Kitap alınacaklar listemdeydi... Ama şimdi seni okuyunca bilemedim :/
    Yorumun için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim:) Beklentimi karşılamadı benim ama bir kitapçıda bakarsın, incelersin hoşuna giderse alırsın olmazsa;)

      Sil
  2. Günaydın;

    Banada aynı duyguları hissettirdi hatta kendi kendime ''sacmalama sevda kitap kitaptır, ruh halin düzgün değildi'' diye eleştiride bile bulundum demekki yanılmamışım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı telkinde ben de bulundum başta ama "ı-ıh zorlamanın alemi yok" dedim sonra da:) Bitirdim bitirmesine ama büyük bir zevkle okuyamadım.

      Sil
  3. Başka olumsuz yorumlar da okumuş ve almamıştım, sizinkini de okuyunca isabet olmuş diye sevindim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı Çikolata'yı okuyanlar zaten beğenmiyor benim gördüğüm:) Çok basit geldi bana konunun işlenişi, bir de ülkedeki olumsuzluklar çok dosdoğru anlatılmış, bir romanda böyle olmamalı diye düşünüyorum. Örneğin Mario Vargas Llosa da olumsuz şeyleri vurguluyor ama bunu yaparken kullandığı dil, anlatım çok farklı. Dosdoğru aktarılan şeyleri pek sevmiyorum ben sanırım:/

      Sil
  4. Kapağı çok güzelmiş cidden, ben de kapağa kanıp alabilirdim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) di mi ama:) yalnız olmadığıma sevindim:)

      Sil
  5. Bende kitap kapağına önem verenlerdenim sanırım :) Ama bu yorumdan sonra alınmayacaklar listesine almalıyım sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hevesle başlamıştım ama olmadı:/

      Sil
  6. Beni de kitabın ismi çekti ama kapağı ve senin çektiğin fotoğraf da çok başarılı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim:) İsim de uzun ama dikkat çekici gerçekten:)

      Sil