3 Şubat 2015 Salı

KAYIP KIZ- Gillian Flynn



Artemis Yayınları
594 sayfa
Çeviri: Uğur Mehter
1. Basım: Mayıs 2013

Psikolog anne ve babası tarafından, çocuklara yönelik yazılmış İnanılmaz Amy kitaplarının ilham kaynağı olan Amy, ailesinin serveti dolayısıyla ortalamanın üstünde bir yaşam sürmekte ve bir dergi için kişilik testleri metin yazarlığı yapmaktadır.


Yine bir dergide çalışan Nick ile tanışır ve evlenirler. Fakat ekonomik kriz nedeniyle ikisi de işlerini kaybederler ve New York'tan Nick'in anne, baba ve ikiz kız kardeşinin yaşadığı Missouri'ye taşınırlar.

Evliliklerinin beşinci yıldönümü sabahında ise Amy ortadan kaybolur. Üstelik oturma odası, bir boğuşma yaşanmışcasına dağılmış ve mutfakta temizlenmiş kan izleri bulunmuştur. Tabi ki baş şüpheli Amy'nin kocası Nick'tir.

Kitap, Nick'in anlatımları ve Amy'nin günlüğü şeklinde ilerlemekte.

Konu itibariyle (şüpheli şekilde ortadan kaybolan eş ve baş şüpheli konumundaki koca) bu kitap, Sessiz Çığlık kitabını hatırlattı bana. Oradaki tecrübemle:) az buçuk tahmin ettim gidişatı:) Ama tabi bir noktaya kadar! Sonrası tamamen sürpriz ve şaşırtıcıydı benim için. Kurguyu çok iyi buldum.

Kolay ilerleyen, gayet akıcı, başlarını, belki de tahminim nedeniyle bilemiyorum, zamana yayarak okuduğum ama ikinci bölümden sonra (kitap 3 bölümden oluşuyor bu arada) başından kalkmak istemediğim sürükleyici bir kitaptı.




"Aldatıldığımızda söylememiz gereken kelimeleri biliriz, sevdiğimiz biri öldüğünde kullanacağımız sözleri biliriz. Bir serseriyi, bir çapkını ya da bir aptalı oynamamız gerektiğinde neler söyleyeceğimizi biliriz. Hepimiz kenarları kıvrılmış aynı senaryodan rolümüze çalışıyoruz."

"Gerçekten de gerçek bir insan olmanın çok zor olduğu bir çağdayız. Sonsuz sayıda otomat karakterlerin arasından seçilmiş kişilik özelliklerinin toplamından ibaretiz." 




Kitap Tanıtımından:

Aşık olduğunuz insanı ne kadar tanıyabilirsiniz?


"Ne düşünüyorsun Amy?.. Evliliğimiz boyunca dile getirmesem bile, içten içe, sürekli sorduğum soru bu. Sanırım bu tür sorular tüm evliliklerin kaçınılmazı: Ne düşünüyorsun? Neler hissediyorsun? Sen kimsin? Bize ne oldu? Şimdi ne yapacağız?"

Evliliklerinin beşinci yıldönümü sabahında, karısı Amy aniden ortadan kaybolunca, Nick Dunne bu sorularla baş başa kalıyor. Polisin baş şüphelisi Nick. Amy'nin arkadaşları, kadının Nick'ten korktuğunu, bazı şeyleri ondan sır gibi sakladığını söylüyor. Nick'e göre bütün bunlar büyük bir yalan. Polis, Nick'in bilgisayarında tuhaf bilgilere rastlıyor. Dahası, biri, cep telefonundan ısrarla Nick'i arıyor. Asıl soru şu; Nick'in güzel karısına ne oldu? Peki, Amy'nin özenle paketleyip bıraktığı kutuda ne vardı?
Kayıp Kız'da evlilik, tam bir savaş sanatına dönüşüyor.

"Bıçak kadar keskin. Şaşırtıcı derecede sinsi. Akıl almaz bir oyun. Kayıp Kız, Gillian Flynn'den baş döndürücü bir roman. Gillian Flynn'in gerilim konusunda Patricia Highsmith'den geri kaldığını düşünüyorsanız, dantel gibi dokunmuş bu hikayenin ayrıntılarına bir daha göz atın. İlk okuduğunuzda yüreğinizin sıkışmasına neden olan şeyler, ikinci okuyuşunuzda tamamen farklı görünecek." 
Janet Maslin, The New York Times

"Alfred Hitchcock'u bile kıskandıracak, karşı konulmaz bir yaz gerilimi. İnsan psikolojisinin en karanlık kuytularına inen bu nefis gerilim romanı tüylerinizi diken diken edecek." 
People

4 yorum:

  1. hımmmmm ne dersin okuyum miiii zaten nerdeyse gecede bi kitap bitiriyom iyi gibi sölemişsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oku oku, elinin kiri deepcim:) ama öööle gecede 1 kitap felan deme çok pis kıskanırım:P

      Sil
  2. Takipteyim canım bende beklerim.Sevgilerle...

    YanıtlaSil