14 Şubat 2015 Cumartesi

KİRPİNİN ZARAFETİ- Muriel Barbery


Kırmızı Kedi Yayınları
300 sayfa
Çeviri: Işıl Ergüden


Bu kitabı listeme eklediğimde piyasada yoktu, sahafa gittiğimde almak üzere not etmiştim ama İdefix'in 2014 sonundaki sanal kitap fuarında, Kırmızı Kedi Yayınları'nca basıldığını görünce hemen aldım.

Renee, 54 yaşında, Paris'te zenginlerin oturduğu bir apartmanda kapıcılık yapan ancak normal kapıcılara benzemeyen, zeki, entelektüel, öğrenmeye karşı sonsuz bir açlık taşıyan bir kadındır. Ancak bu özelliklerini herkesten büyük bir özenle saklar; çünkü sıradan olmak daha doğrusu sıradan görünmek,  kimse tarafından rahatsız edilmemenin ön koşuludur.


"Eğer şu ana kadar beni, çirkinlikten yaşlılığa, dulluktan kapıcılığa götüren kendi düşük yazgısına tevekkül gösteren zavallı biri olarak hayal ettiyseniz hayal gücünüz eksik demektir. Mücadeleyi reddettim elbette, bilerek geri çekildim. Ama ruhuma güvenerek, her türlü meydan okumaya karşı koyabilirim. Ad, konum ve görünüm bakımından yoksul biri olan ben, idrak gücüm içerisinde mağlup edilemez bir tanrıçayım." diyecek kadar da kendine güveni tamdır.

Ve aynı apartmanda yaşayan Paloma...13. yaş gününde intihar etmeyi planlayan, ancak intihar edeceği güne kadar, hayata kendisinden bir iz bırakabilmek adına "Derin Düşünce" ve "Dünyanın Hareketi" isimlerini verdiği iki günlük tutmaya başlayan, Japon kültürüne hayran, sıra dışı bir çocuk...

Renee ve Paloma'nın yolları başlarda kesişmez ancak apartmana yeni taşınan Mösyö Ozu sayesinde birbirlerini tanımaya başlarlar...

Ben Renee'yi çok sevdim; kendinden emin, alaycı tavrına bayıldım:))

Bilmem sizin aklınıza takıldı mı ama kitabın adını ilk duyduğumda "neden kirpinin zarafeti, kirpinin nasıl bir zarafeti var ki?" demiştim. Kitabı okuyunca anladım ki aslında bu, Paloma'nın Renee'yi tanımlamak için kullandığı bir terim.

"Madam Michel'de kirpinin zarafeti var: Dışarıdan dikenlerle zırhlı, tam bir kale, ama bence içinde kirpiler kadar doğrudan bir rafinelik var. Onlar haksız yere duyarsız, uyuşuk görülen, şiddetli oranda yalnız ve korkunç bir şekilde zarif hayvanlar."

Kirpinin Zarafeti, filme de çevrilmiş Le Herisson-Yaşamaya Değer adıyla. Ancak bir türlü izleyemedim, virüssüz bir versiyonunu yada dvd sini bulursam izleyeceğim inşallah:)


Kirpinin Zarafeti, kesinlikle okunması gereken ve yıllar sonra benim de tekrar okuyacağım kitaplardan...


Altı Çizilenler:

""Politika" diyor. "Küçük zenginlerin kimseye ödünç vermedikleri bir oyuncak.""

"İnançlarımızın üzerinde yükseldiği kaide asla sarsılmasın diye kendi kendimizi manipüle etme yeteneğimiz ne büyüleyici!"

"Gün be gün kendi yaşamımızı arşınlıyoruz, tıpkı bir koridoru arşınlar gibi."

"Örneğin edebiyatın pragmatik bir işlevi vardır. Her sanat biçimi gibi, bizim yaşamsal görevlerimizin yerine getirilmesini katlanılır kılma misyonu vardır."

"Dudaklarıma 20 yıl önce bir kuzinimin nikahı için satın aldığım "derin carmin" rujundan 1 tabaka sürüyorum. Değerli yaşamlar her gün yok olup giderken bu budalaca şeylerin uzun ömrü hep kafamı karıştıracak."

"Bir zenginin ses tonundan yalnızca kendisine hitap ettiğini anlamak, üstelik telaffuz ettiği sözcükler teknik olarak size yönelikken, onları anlayabileceğinizi hayal bile etmediğini görmek toplumsal bataklığın dibine değmektir."

"Yetişkin kimliğini sürekli yeniden oluşturmak gerekir; insana umutsuzluk veren ve aynanın karşısına geçip inanmak zorunda kaldığı yalanlar anlatan, gayet kırılgan, bu eğri büğrü ve geçici toparlanmayı sürekli yeniden yaşamak gerekir."

"Bir eve hastalık girdiğinde yalnızca bir bedeni ele geçirmekle kalmaz, kalpler arasında da karanlık bir ağ örer ve umut bu ağa gömülür."

"Zenginler sıradan insanların insani duyguları daha az yoğun ve daha kayıtsızca hissettiklerini sanırlar. Bunun nedeni belki de yoksulların yaşamlarının seyrelmiş olması, paranın ve görgü kurallarının, işbilirliğin oksijeninden yoksunluğudur. Bizler kapıcı olduğumuzdan, ölümün bizler için vaka-i adiyeden olduğu, tuzu kurular için ise adaletsizliğin ve dramın giysilerine büründüğüne kesin gözüyle bakılır."

Kitap Tanıtımından:


On üçüncü yaş gününde intihar etmeyi planlayan on iki yaşında, son derece zeki ve üstün yetenekli bir kız çocuğuyla, müzik, resim ve felsefe meraklısı, Rus edebiyatı ve Japon sineması tutkunu elli dört yaşında bir kapıcının, kibar bir Japon beyefendisi sayesinde gelişen sıra dışı dostluğunu anlatan Kirpinin Zarafeti, Fransa'da yayınlandığı 2007 yılında 1.100.000 adetlik baskı sayısına ulaşan, göze çarpmayan güzellikleri yücelten, sınıflar ve nesiller ötesi bir dostluğu konu edinen zarif ve etkileyici bir roman.

"Her şeyin, özellikle de hayata dair mutlak olguların ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu gösteren nefis bir kitap."
( Le Soir) 

Barbery hayatın küçük keyiflerini, her şeyin Marcel Proust'un o sonsuz nostaljisi ile dengede olduğu muhteşem anları yakalamayı başarıyor.
( L'Express) 

"Yılın keşfi" (Le Figaro)



Yazar Hakkında:
Barbery École Normale Supérieure de Fontenay-Saint-Cloud'a 1990 yılında girdi ve 1993 yılında felsefe alanından mezun oldu. Daha sonraki yıllarda Université de Bourgogne'de, bir Fransız lisesinde ve Saint-Lô'deki Institut Universitaire de Formation des Maîtres'de (Öğretmen eğitim enstitüsü) felsefe dersleri verdi.
2000 yılında ilk romanı Une Gourmandise yayınlandı. Bu kitap on iki dile çevrildi. 2006 yılında çıkan ikinci kitabı Kirpinin Zarafeti(L'Élégance du hérisson) Fransa'nın en çok satanlar listesinde 30 hafta boyunca ilk sırada yer aldı. Mayıs 2008'e kadar elli baskısı yapılan eserin bir milyondan fazla kopyası satılmıştı. 2008 yılında bir sanatçı rezidansı olan Villa Kujoyama'da yaşamaya hak kazanan Barbery, şu anda eşiyle birlikte Kyoto'da yaşamaktadır.
Kaynak: wikipedia





6 yorum:

  1. Görür görmez aldım bu kitabı, yakında ben de okuyacağım... güzel olmasına sevindim...yorum için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumunuzu sabırsızlıkla bekliyorum:) ben teşekkür ederim katkınız için:)

      Sil
  2. kırmızı kedi iyi kitaplara imza atıyor genelde...

    YanıtlaSil
  3. Farklı bir konusu var kitabın, merak ettim, özellikle de Renee'yi :)

    YanıtlaSil