27 Temmuz 2017 Perşembe

UNUTMA DERSLERİ - Nermin Yıldırım


312 sayfa
Roman
Doğan Kitap
1. Baskı: Mart 2015
4. Baskı: Şubat 2016

Nermin Yıldırım ile tanışıklığım geçen seneye dayanır. Söyleşi günü olduğunu duymuş ama hiç bir kitabını okumadığımdan gitmeye cesaret edememiştim.

Gitmesem de bir yerden başlamak lazım, hem belki seneye bir daha söyleşisi olur diyerek Unutma Beni Apartmanı'nı okumuştum.

Ve tahmin ettiğim gibi de oldu söyleşi günü olduğunu öğrendim:)

Dokunmadan'ı okuyup "hadi be kızım bir kitabını daha oku söyleşiden önce" diyerek Unutma Dersleri'ne de bir tik attım:)

En baştan söyleyeyim ben Nermin Yıldırım'ı çok sevdim, ne yazsa okurum dediğim klasmanda kendisi:)

Dili, anlatımı, kurgusu beni benden alıyor!

Bu kitabında da güzel bir kurgu, esprili bir anlatım ve kelime hazinemizi zenginleştirmemize vesile olan diliyle karşı karşıyayız:)

Kendisini terk eden sevgilisinin acısıyla kavrulan Feribe, bu acıya nasıl katlanacağını kara kara düşünürken kulak misafiri olduğu bir sohbet münasebetiyle Mazi İmha Merkezi'nden haberdar olur.

Meşhur filmdeki (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) gibi hafızasının hüsranla biten aşka ilişkin kısmını resetleyeceğini düşünerek bu merkeze başvurur.

Merkezde müthiş bir gizem ve ilginç tipler mevcuttur tabi:)

Yalnız hiç de öyle Feribe'nin düşündüğü gibi hafızasının ilgili bölümünü silmeyeceklerdir. Bunun yerine Unutma Dersleri verilecek, aşk acısıyla başa çıkması sağlanacaktır Feribe'nin:)

Bu süreçte de yaratıcı teknikler kullanılır tabi ki;)

Yıldırım'ın bu kitabından da gayet memnun ayrıldım, kaldı mı geriye 2 kitap:) Ne yalan söyleyeyim onları okumaya kıyamıyorum:/ Biliyorum ki çabucak bitecek ve ben yeni kitabın yolunu gözleyeceğim:/ 


Altı Çizilenler :

"Bir beklediğiniz varsa genellikle gelmez. Beklemek çünkü, bir oldurmazı oldurmayı umanların safdilliğidir. Gelecek zaten kalbinizi yormadan gelir. Bekletmek, gelmeyeceklerin işidir. Bu yüzden en çok gelmeyecek olanlar beklenir."

"Çoğumuzun hayatında, her şeyin tek bir gerçek sebebi vardır. Tek bir yoksunluk, tek bir acı taksim edilir ruhumuzun her zerresine. Başka zamanlarda, başka şekillerde, başka suretlerde... Kalbimizdeki bütün yalnızlıklar, yanlışlıklar, yarımlıklar, hep onun eseri; biz, hep onun eseriyiz."

"Bazı sorunlar çözmeye çalışınca değil de, üzerine düşünüp dertlenmekten vazgeçince kendiliğinden çözülüyor gibiydi. Bir problem çözme tekniği olarak, oluruna bırakmak!"

"Ne yaparsanız yapın, ne yaşarsanız yaşayın, çocukluk hayalleriniz değişmediyse hala masum sayılırsınız."

"Sonunda öleceğini bilerek yaşamaya çalışan bütün faniler, aynı tekinsiz yolu adımlıyor. Neye elimizi atsak yetim, neye dokunsak tedirgin, ne yapsak eksiğiz. Hepimiz öyleyiz. Bize vaat edilmiş bir yarın yok., ruhumuzda kelebek sancıları kanat çırpıyor. Fakat buradaysak, gücümüzü ve neşemizi toplayıp yaşayacağız. Düşe kalka, güle ağlaya, şefkatimizi kendimizden, merhametimizi birbirimizden sakınmadan, sevaplarımız, günahlarımız ve elbet hatalarımızla. Coşkuyla. Hem dünyada kalıp hem de hayattan kaçamayız. Bunu kendimize yapamayız."

Kitap Tanıtımından :

Nermin Yıldırım'dan aşka, hayallere, aklın ve kalbin cilvelerine dair, çok acıklı, pek neşeli, rengârenk bir serüven…

"İnsan kalbini kaptırsa bile hiç değilse aklını korumalı!"

Size öyle bir hikâye anlatacağım ki, anlatacaklarım bittiğinde, öğrendiklerinizin bir kısmını unutmak isteyeceksiniz. Heyhat, hepimiz unutmayı becerecek kadar şanslı değiliz. Bazen hayatınızda tüm taşların yerli yerine oturduğunu, ömrünüzün kalanını birbirine geçmiş Lego parçaları arasında sessiz sedasız tamamlayacağınızı düşünürsünüz. Bu, evvela güven ve huzur duymanızı sağlar, sonra da sıkıntı. Ben sıkıntı safhasındaydım.

Aşk acısıyla boğuşan Feribe, acı veren tatlı hatıralarından kurtulmak için soluğu Mazi İmha Merkezi'nde alır. Ne var ki burada verilen unutma dersleri ve her hafta yapmak zorunda kaldığı ödevler, hayatını büsbütün allak bullak edecek, kahramanımız bir yandan sabık sevgilisini unutma yolunda ilerlerken bir yandan da aklının köşesinden bile geçmeyecek maceralara sürüklenecektir.

Kişisel ve toplumsal bellek ekseninde yazdığı romanlarla tanıdığımız Nermin Yıldırım'dan bu defa aşka, hayallere, aklın ve kalbin cilvelerine dair, çok acıklı, pek neşeli, rengârenk bir serüven…

11 yorum:

  1. Çok güzel bir inceleme olmuş, kesinlikle ben de okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim:) umarım siz de benim kadar beğenirsiniz:) Keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  2. Dergi yazılarını seviyorum ama kitaplarını okumak kısmet olmadı daha :)

    YanıtlaSil
  3. Dokunmadan'ı aldım çok bekletmeden okumayı düşünüyorum, geriye de ilk iki kitabı kaldı onları da okursam tamamlamış olacağım. Çok sevdiğim bir yazar:) Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dokunmadan'ı çok beğendim ben:) Yazarın okuduğum 3 romanı içinde Dokunmadan'ın yeri başka. sizin düşüncelerinizi de merak ediyorum:) keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  4. Filme benzerliğinden dolayı kitaba önyargılıyım :/ Filmi de severim üstelik, sanırım kötü bir uyarlamasıdır diye çekiniyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi ben de pek severim:) Bende önyargı değil de kaygı vardı aslında, hani çok sevdiğin bir yazarın seni hayal kırıklığına uğratma ihtimaline ilişkin bi kaygı duyarsın ya işte o:) ama başarılı bir çalışma olmuş bence:)

      Sil
  5. Bu yazarla ve kitaplarıyla tanışmak için sabırsızlanıyorum. Tek ihtiyacım güzel bir kitap indirimi :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nermin Yıldırım'la bir an evvel tanışmalısın;)

      Sil