14 Ekim 2014 Salı

Film: KARANLIKTA DANS- DANCER IN THE DARK


Ne zamandır film izleyemiyordum; müzikal, dram türünde bir Lars Von Trier filmiyle açılışı yapayım dedim. Darısı sinema ve tiyatronun başına olsun:)

Film 2000, Hollanda-ABD-Almanya ortak yapımı olup Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülü kazanmış; Björk de burdaki rolüyle En İyi Aktrist ödülünü almış.





Filmin konusu şöyle: Selma Jezkova (Björk), Amerika'da yaşayan Çek asıllı bir göçmendir ve evye fabrikasında çalışmaktadır. Kalıtsal bir hastalık nedeniyle gitgide görme yetisini kaybetmektedir, oğlu Gene'de de aynı hastalık vardır ve Selma, oğlunun ameliyatı için gece gündüz çalışarak para biriktirmektedir. Selma, aynı zamanda bir müzikal tutkunudur, zaman zaman bulunduğu ortamdan hayal alemine geçişler yaparak o anki duruma uygun bir müzikalde başrol oyuncusu olur.




Filmin başındaki çekimler, amatör çekim şeklindeydi, sürekli sallantı halindeki görüntülerden başınız dönebilir ama filmin başına aldanıp izlememezlik etmeyin. 


Konusu basit hatta sonu tahmin edilebilir ama Björk'ün performansı, müzikallerin tadında bırakılması (ki ben müzikal sevmem ama araya serpiştirilen kısa müzikaller filme renk katmış) filmi gayet başarılı kılmış.


Tek eleştirim var o da Björk'ün iş arkadaşını canlandıran Catherine Deneuve'ya. Yav arkadaş insan her ortamda, her durumda bakımlı ve güzel olabilir mi?!:)

Film öyle "aman bir kafa dağıtayım" tarzında değil, tam tersine midenize kramplar giriyor, sinirleniyorsunuz, geriliyorsunuz, üzülüyorsunuz kısacası huzursuz edici bir film ama kesinlikle izlenmeli...

2 yorum:

  1. ne zaman izeyebilirim bilmiyorum ama aklımda :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izle izle ama iyi bir anına denk getirmeye çalış:)

      Sil