15 Haziran 2015 Pazartesi

SİYAHLI KADIN- Susan Hill



140 sayfa
Yapı Kredi Yayınları
Çeviri: Erhun Yücesoy


Hayaletlerle ilgili filmler, kitaplar genelde ilgimi çekmez ama kapak etkisinden midir bilinmez bu kitapta tam tersi bir etki yaşadım! Arka kapak yazısı da merakımı celbedince aldım gitti:)

Genç avukat Arthur Kipps, Bayan Drablow'un cenazesi ve mallarına ilişkin işlemler için İngiltere'nin ücra bir köşesine gönderilir.

Bayan Drablow'un evi (Eel Marsh Evi), kasabanın bataklık kısmında yer almakta; gelgitleri, sisi hesaplayarak oraya ulaşım mümkün olmaktadır.

Tanıştığı insanların, Bayan Drablow ve Eel Marsh Evi hakkında konuşmaktan kaçınmalarından ve yalnızca imalarda bulunmalarından sıkılan Arthur, insanların olayları abarttığını düşünür ve evde çalışmaya başlar.

Ancak evde zaman geçirdikçe, Eel Marsh Evi'nin bahsi geçtiğinde insanların suskunluğunun ve gözlerinde beliren korkunun sebebini anlayacaktır.

Tasvirler size korku atmosferini gayet güzel hissettiriyor; kan, vahşet, cinayet yok ama gerilim seviyesi yüksek!

Genellikle geceleri fener ışığı eşliğinde okuduğum için de takdir edersiniz ki kitabın etkisi baya fazla oldu üzerimde:)

Kitabın, 2012 yapımı filmi de varmış, başrolünde Harry Potter'dan tanıdığımız Daniel Radcliffe oynuyor ki kendisini kitabın kapağında da görüyoruz zaten:) Yakın zamanda onu da izlemeli, bakalım aynı etkiyi yaratacak mı filmi?;)


Altı Çizilenler:

"Korkularıma yenik düşmüştüm ve hareket etmek bir yana, kararlı ve tutarlı düşünebilmeyi bile beceremiyorum. Fakat insanın sonsuza dek bir korku ve dehşet hali yaşayamayacağı gerçeğini de yavaş yavaş keşfediyordum. Kişi ya giderek daha korkunç ve kaygı verici olayların yaşanmasıyla birlikte ortaya çıkan hislerine yenik düşüp sonunda kaçar veya çıldırır ya da yavaş yavaş tedirginliğini ve korkularını yenip kendine daha hakim hale gelirdi."

"Normal dünyanın hâlâ tayin edilmiş seyrinde dönüp hareket ettiğini görüyor olmanın verdiği güvence ve iç rahatlığına o kadar ihtiyacım vardı ki."

"Hissettiğim korku ve dehşet değil, bunaltıcı bir keder üzüntü, bir kayıp ve yoksunluk duygusu, had safhada bir umutsuzlukla içe geçmiş bir ıstırap ve kahırdı."

"Çoğu çocuk gibi ben de Tanrı inancı ile büyütülmüş, kiliseye devam etmiştim ve Hristiyan kilisesinin gelenek ve öğretilerinin iyi bir yaşam sürmek için muhtemelen en iyi rehber olduğuna hala inanmama rağmen, Tanrı'yı epey mesafeli bulmuş, sırf âdet yerine gelsin diye,  saygı ve itaat  hisleriyle dua etmiştim. Ama şimdi durum öyle değildi. Şimdi tutkuyla  ve içimde yeni uyanan bir heves ve coşkuyla dua ediyordum. Şimdi iyi ve kötü güçlerin birbirleriyle çatışıp mücadele ettiğini ve bir insanın bu iki güçten birinin tarafında saf tutabileceğini anlıyordum."


Kitap Tanıtımından:

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan, ünlü İngiliz polisiye yazarı Susan Hill'in kitabı Siyahlı Kadın, Arthur Kipps'in genç bir avukatken başına gelenleri anlatıyor.
korkularıma yenik düşmüştüm hareket etmek bir yana kararlı ve tutarlı düşünebilme ile beceremiyordum
Noel arifesi gecesiydi. Arthur Kipps ve ailesi, şömine ateşinin başında toplanmış, hayalet hikâyeleri anlatarak eğleniyorlardı. Fakat bu eski geleneği canlandırmak için ısrar eden çocukların, Arthur'un herkesten gizlediği ve unutmaya çalıştığı trajik bir hikâyesi olduğundan haberleri yoktu.

Genç bir avukatken iş için İngiltere'nin ücra bir köşesine gönderilen Arthur Kipps, ıssız bataklıklar ortasındaki karanlık Eel Marsh Evi'nde geçirdiği korkunç günleri şimdiye dek kimseye anlatmadı. Ona kalsa anlatmak bir yana, yaşadıklarını anımsamak bile istemezdi ama zihninin derinliklerine sürgün ettiğini sandığı hikâye artık dile getirilmeyi talep ediyordu. Böylece Arthur, ruhunun kuytu köşelerine gizlenen şeytanları çıkarmak için Eel Marsh Evi'nin, evin yapayalnız ölen sahibi Alice Drablow'un ve onun korkunç sırrının hikâyesini yazmaya başladı.

Siyahlı Kadın, ünlü İngiliz polisiye yazarı Susan Hill'in usta kaleminden Gotik edebiyatın ölümsüzlüğüne şahitlik eden ürpertici, büyüleyici bir hayalet hikâyesi.

Susan Hill Kimdir?

Roman, oyun ve çocuk kitabı yazarı Susan Elizabeth Hill, 1942’de İngiltere’nin Scarborough adlı kasabasında doğdu ve Londra’daki King’s College’de İngiliz edebiyatı eğitimi aldı. İlk romanı The Enclosure 1961’de, mezuniyetinden iki sene önce yayımlandı. 1963 ve 1968 yılları arasında gazetecilik yaptı. 1972’de Royal Society of Literature üyesi oldu ve radyo BBC’ye bir kitap programı hazırlayıp sunmaya başladı. 1996’da kendi yayınevi Long Barn Books’u kurdu ve 1998’de Books and Company adlı edebiyat dergisini çıkarmaya başladı. Shakespeare uzmanı Profesör Stanley Wells’le evlidir. I’m the King of the Castle (1970) adlı romanıyla Somerset Maugham Ödülü, The Bird of Night (1972) adlı romanıyla Whitbread Roman Ödülü aldı. The Woman in Black (1983) adlı hikâyesi sahneye ve televizyona uyarlandı. The Glass Angels (1991), Beware, Beware (1993) ve King of Kings (1993) adlı üç tane çocuk kitabı yazdı. Son derece üretken bir yazar olan Susan Hill’in, bunlardan başka çok sayıda romanı, radyo oyunları, kurmaca olmayan kitapları ve Penguin Books için hazırladığı kısa öykü derlemeleri bulunmaktadır. Cinayet Bahane (YKY, 2009) veTemiz Kalpliler (YKY, 2010) yazarın Başmüfettiş Simon Serrailler’nin maceralarını anlatan polisiye dizisinin ilk iki romanıdır.

10 yorum:

  1. Çok ilgi çekici görünüyor ama gerilim dozu benim için fazla gibi :) elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilemiyorum belki de okuduğum ortam nedeniyle ben daha fazla etkilendim ama gerilim hiç sevmiyorsanız tavsiye etmem tabi:)
      teşekkürler katkınız için, sevgiler...

      Sil
  2. hımmmm filmi fena diildi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay bi gerilim gecesi yapıp izlemek lazım ;)

      Sil
  3. aslında bir ara çokça gördüm bu kitabı ve hatta filmin reklamını , izler miyim zor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerilim mi sevmiyosun yoksam dicem ama yooo tess okuyosun?! niye zor ki:)

      Sil
    2. netten film izlemekte bir süredir sıkıntı yaşıyorum , sebep şudur budur da diyemiyorum ne yazık ki :(

      Sil
    3. hmmm evet oluyo öyle arada:( tiz vakitte geçer inş;)

      Sil