20 Ekim 2015 Salı

PERİ GAZOZU- Ercan Kesal


198 sayfa
İletişim Yayınları

Sonunda ben de okudum Peri Gazozu'nu!:)

Yazar kendi hayatından derlediği hikayeleri anlatıyor, gerçekten de o anlatıyor siz dinliyorsunuz...

Öyle yalın, öyle içten ifadeler var ki sanki çok sevdiğim bir aile dostumuz karşımda ve ben, durmasa daha çok anlatsa diye gözünün içine bakıyorum!


Avanos'ta geçen çocukluk, siyasal macerası, malum karışık dönemler nedeniyle siyasaldan Ege Tıp'a geçiş ve sonra hekimlik yılları...

Her bölümün bir konu başlığı var ve bu konu başlığına uygun olarak yazarın hayatının farklı dönemlerinden derlediği hikayeler var.

Bazı hikayeler öyle hüzünlendirdi, öyle canımı yaktı ki...Daha önce şurada anlattığım tıbbın kıyısından dönüşün benim için ne kadar isabetli bir karar olduğunu bir kez daha anladım...

Aynı zamanda oyuncu ve de senarist olan Kesal'i Hükümet Kadın'daki Aziz Veysel rolüyle herkes hatırlar herhalde:)



Yazarın diğer kitabına (Evvel Zaman) da göz dikmiştim ki yeni kitabının çıktığını öğrendim daha da mutlu oldum:)

nasipse-adayiz-ercan-kesal

Altı Çizilenler:

 "Hayatımız, "bir yumağın sürekli sarılmasıdır". Yaşadığımız her şey, ardımıza takılıp gelmekte ve doğal olarak da birikmektedir. Yol boyunca ne yaşandıysa toplamaktadır çünkü."

 "Dedemden öğrendiğim, "insan olmak" kendi mutlu olduğun şeyleri yanındakilere iletmektir. İnsan, kendinde olmasını istediği herhangi bir şeyi bir başkası için de aynı şiddette isteyebiliyorsa "insanım" diyebiliyor."

 "Hayatımın en güzel, en coşkulu ve pırıltılı yılları... Ha deyince elmayı dalından, yıldızı yerinden kopardığım, imkansızın farkında olmadığım yıllar."

 "Sonuna kadar tüketip, bitirmek yerine, ihtiyacımız kadarını alıp, geriye kalanını bizden sonrakilere bırakabileceğimiz bir hayat...Gerçekten, çok mu zor?"

"...bugünlerde, ağzınıza götürdüğünüz her lokma boğazınızdan bir türlü geçmiyor ve yutkunuyorsanız sürekli ve oğullarını birer birer toprağa veren annelerin ülkesinde, kendi oğlunuzu koklamaktan hicap duymaya başlamışsanız eğer, birbirinizin hayatlarını da fark etmeye başlamışsınız demektir. Bu da iyi bir şeydir. Şimdilik..."

"Eskiden ölülerini gömmeyip, bir kulenin tepesine, açığa bırakan kavimler yaşardı bu topraklarda. Topluluğun rahipleri kuleye gizlenip, yırtıcı kuşların ölüleri nerden yemeğe başladığını izlerdi. Akbabaların ölüleri yediği kulenin adı: "Sessizlik Kulesi". Türkiye'yi koca bir "Sessizlik Kulesi" yaptık en sonunda... Ölülerimizi zalimler yesin diye inşa ettiğimiz bir kule artık ülkemiz. Saklanıp bir şeylerin arkasına, dilsiz rahipler gibi bakıyoruz ölülerimize."

Kitap Tanıtımından:
"Vicdanımız kuruyor. Babalarını erken kaybetmiş yetim çocukların masum başlarını koyacakları göğüsler çoktan çöktü, farkında mısınız? Göğüs çöktükçe zulüm tepemizde kalıyor. Kavisli ve dolaşık geçmişimizse, bozuk düzenimizin telleri olmuş. Duyduğunuz sesler bu yüzden içli ve bu kadar derinden geliyor.

Şimdi bir türlü sığamayıp, delice bir kavgaya tutuştuğumuz, adına Anadolu denen şu kadim topraklarda, binlerce yıl önce hüküm sürmüş, bir Hitit kralının oğullarına bıraktığı vasiyete bakın isterseniz: 'Öldüğümde beni, usulünce yıkayın, göğsünüze yaslayın ve toprağa bırakın.' Bu kadar." Hayatın en yalın ve en efsunlu meseleleri, ölüm ve yaşam, annebaba-çocuk arasındaki zor muhabbet, büyümek ve yaşlanmak üzerine... Vefalı bir oğulun gözüyle. Bilhassa ölümün, ölümle başetmenin olağanüstülüğü ve olağanlığı üzerine..."Alışmaya"
direnen bir hekimin gözüyle.

Taşranın sıcak kucağı ve serin kasveti üzerine... Orayı hem içinden hem dışından bilen bir evladının gözüyle. Türkiye'nin ipin ucundaki yakın tarihinin gölgesi... Kalbi avucunda
birinin gözüyle. Ercan Kesal'dan, aynanın kenarındaki fotoğraflar misali hayat parçaları, sohbet makamında insan hikâyeleri.

8 yorum:

  1. Ben hala okumadım Peri Gazozu'nu, umarım bir gün okurum. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okunacak o kadar çok kitap var ki insan hangisini önce okusam diye şaşırıyor gerçekten:) okursun ama ya zaten başladın mı elinden bırakamıyorsun bitiveriyor:))

      Sil
  2. Yazın okudum Peri Gazozu'nu ve çok beğendim. Yazarın diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de:) bir dahaki alışverişte sepete atılacaklar kısmetse;)
      evvel zaman (ithaki yayınları) idefixte %40 indirimliymiş! 30 tl ye de kargo bedava:) çok cazip bi teklif benim için:)
      nasipse adayız(iletişim yayınları) %28 indirimliymiş, iletişim yayınlarının kitapları fazla inmiyor malesef, %30'u gördüm mü? sanmıyorum:/ ithakiyle kırmızı kedi maşallah güzel indirim yapıyorlar demek ki yapılabiliyor peki iletişim niye yapmıyor diye aklıma düşmüyor değil?!:/

      Sil
    2. İletişim Yayınları fazla indirim yapmıyor ve kitaplarını çok pahalıya satıyor. Kaç kişiden dünya klasikleri olarak iletişim'in iyi olduğunu duydum ama kitap başına 30-35 lira vermek de zor geliyor. şöyle %30 veya daha fazla indirim yapsalar da almak istediğimiz bütün klasikleri alabilsek.

      Sil
  3. anam yeni kitabı mı çıkmış , hemen edinilmeli :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eveeeet:) sevdiğin bir yazarın yeni kitabı çıkınca nasıl sevindirik oluyo insan di mi ya:)

      Sil