18 Kasım 2015 Çarşamba

Film: Ben, Earl ve Ölen Kız (Me, Earl and Dying Girl)


Ben, Earl ve Ölen Kiz : Afis

Yönetmen: Alfonso Gomez Rejon
2015 ABD yapımı
104 dk.
Dram

Genelde Avrupa sineması izliyorum, ABD yapımı filmleri çok abartı buluyorum ama bu filmin imdb puanı 8 olunca "dur bi izleyeyim bakalım" dedim:)

Lise son sınıf öğrencisi olan Greg, bol miktarda belalı tipin bulunduğu okulunda fazla dikkat çekmemeye, düşman kazanmamaya çalışan kendi halinde bir gençtir.


Ben, Earl ve Ölen Kiz : Fotograf Matt Bennett, Thomas Mann (II)

Tek arkadaşı ise, herkese "iş arkadaşı" olarak tanıttığı Earl'dür. Farklı kültürlere sahip ailelerde yetişmiş olmalarına rağmen Earl ve Greg aynı zevklere sahiptirler ve Avrupa sineması fanatiğidirler. Film izlemekle kalmayıp kendi çaplarında film de çekmektedirler.

Neden Avrupa sineması peki?:)

"Bizim gibi tuhaf ya da şiddet yanlısı olduğu içindir belki. Ya da hayat gibi karmaşık ve anlamsız olduğu için." diye özetliyor Greg :)

Ben, Earl ve Ölen Kiz : Fotograf RJ Cyler, Thomas Mann (II)

Bir gün Greg'in annesi, okul arkadaşı Rachel'ın lösemi olduğunu ve onunla arkadaşlık etmesi gerektiğini söyler Greg'e . Rachel'la başlangıçta annesinin zoruyla  görüşmeye başlayan Greg, sonraları Rachel'ın arkadaşlığından hoşlanmaya başlar ve güzel bir dostluk gelişir aralarında.

Ben, Earl ve Ölen Kiz : Fotograf RJ Cyler, Thomas Mann (II)

Filmi izlerken bir yandan da ""Arkadaşım" demek daha kolayken niçin Greg, Earl'e iş arkadaşım diyor ki acaba?" diye düşünüyordum ki Earl, sağlam bir cevapla beni susturdu!:)

 "İnsanlara arkadaşım demekten nefret ediyor sadece. Elemanın sorunları var. Annesi sürekli yakışıklı olduğunu söylüyor ama değil. Bu yüzden yakın olduğu kimseye güvenemeyeceğini sanıyor. Cins babası ise kedilerden başka kimseyle sosyalleşmiyor. Örnek aldığı kişilerin arkadaşları yok yani. Uzun lafın kısası işte, birilerine arkadaşım dediğinde "ben senin arkadaşın falan değilim" diyecekler diye ödü kopuyor.Sonra kendisini öldürmek zorunda kalacak diye tabi."

Ben, Earl ve Ölen Kiz : Fotograf Olivia Cooke, RJ Cyler, Thomas Mann (II)

Film, yönetmen Alfonso Gomez Rejon'un ikinci uzun metrajlı filmi olup Robert Redford'un 1981 yılında kurduğu Sundance Enstitüsünce gerçekleştirilen Sundance Film Festivalinde de büyük ödülü kazanmış. Ayrıca, ABD yapımı olmasına rağmen Avrupa sinemasına yakın bir tarza sahip bana göre. Güzel bir dostluk hikayesi, konu itibariyle kaçınılmaz olarak duygusal bir tarzda işlenmiş ve gayet de başarılı...


12 yorum:

  1. Güzel bir kitap önerisi. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Earl ve Rachel karakterleri daha iyi işlenebilirmiş. Greg - Rachel ya da Greg - Earl - Rachel arkadaşlığı biraz havada kalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet film greg odaklı ilerlemiş, hele greg-earl-rachel 2 sahnede biraraya geliyordu sanırım. ama earl üzerine yoğunlaşsalarmış güzel olurmuş sanki:) efsane bir karakter ortaya çıkabilirmiş bu "cool"lukla:)

      Sil
  3. Sanki kitabi var bunun ama emin degilim :S
    Avrupa sinemasi.. varoluşcu bir bakis açısı var sanirim..
    Ben iran sinemasini seviyorum, dram, gözyaşı.. daha gerçekci geliyor.. kaplumbağalar da uçar diye bi film vardi bak o güzel :-)
    Bi de bilgisayarim yanimda degil film izleyemiyorum T︵T
    Popüler amerikan filmleri gibi degil sanki.. bu biraz da ayni yildizin altında filminden sonra degisti galiba.. bunalımlı ergen kavramina yeni bir seyler geldi :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet romanı varmış bunun:) izlerken bilmiyordum, fotoları ararken öğrendim:) klasik Amerikan tarzı değil evet aynı yıldızın altındayı izlemedim ama bir süre aynı temalı film izlemeyeyim malum duygusala bağlanıyor olay, üst üste aşırı doz olmasın, neşeli bir şeyler atmakta fayda var araya. bu da aslında çok ağlak bir film değil ama ben kaldıramam diye diyorum. iran sinemasından 1 film izledim yanlış hatırlamıyorsam ama o da bayaa dram içeriyordu ismini hatırlayamadım şimdi. bilgisayarının olmaması kötü olmuş:/
      avrupa sinemasının en çok yaratıcılığını seviyorum:) kalıplaşmış değil! çocukluk ve gençlik dönemlerinde amerikan filmlerini izleye izleye içim şişmiş de diyebiliriz tabi:)

      Sil
  4. Son haftalarda bu film çok gözüme çarpıyor :D Vizelerim bitsin, en kısa zamanda izlemeli :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen nasıl bulacaksın bakalım:) Allah kolaylıklar ve de zihin açıklığı versin sana ve tüm öğrencilere:) vizelerin bitsin de seni Fransız sinemasına da bir alıştıralım yav:)

      Sil
    2. Amin, çok amin :)) Vizeleri bitirdim bugün ama ikinci üniversite vizeleri sırada :D Benden Fransız sineması tutkunu yaratın :))

      Sil
    3. olacak olacak!:) sen vizeleri hallet hele Fransız sinemasının güzide filmleri seni bekliyor:)

      Sil
  5. bu arada Stajyer'i izle ABD 'den biz beğendik :D

    YanıtlaSil